Visszatáncolt a Sun, de leáldozik végre a „napicsaj” rovatoknak?

Nem egészen egy hét után visszakerültek a félmeztelen nők a legnépszerűbb brit bulvárlapba, a The Sunba. A női jogi mozgalom aktivistáinak a hét eleji ünneplése korainak bizonyult: tegnap ismét egy fedetlen mellű nő várta az olvasókat a hírhedt Page 3 oldalon. Pedig múlt péntek óta nem közöltek ilyen képet – mondjuk a topless fotók online továbbra is elérhetőek voltak, sőt, kifejezetten reklámozták is őket – de csütörtökön kiderült, hogy mégsem szakítottak a hagyománnyal.

A visszatérő

A visszatérő

Hétfőn a brit és a világsajtó is közölte a hírt, miszerint a Sun szerkesztősége 44 év után úgy döntött, hogy nem közöl többé pucér nőket a lap harmadik oldalán. Az ez ellen való tiltakozást még 2012-ben indította Lucy-Anne Holmes, azzal érvelve, hogy a nőket szexuális tárgyként ábrázolja az újság. A No more Page 3 nevű mozgalom azóta nagyon kinőtte magát, sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, több családi hírportál, de a skót és a walesi parlament is. A civil aktivisták szerint a szokás szexista, a gyerekekre nézve ártalmas és idejétmúlt. Az írországi Sun egyébként már 2013-ban beszüntette a félmeztelen nőket bemutató rovatát.

Tiltakozók 2010-ben

Tiltakozók 2012-ben

A szokást a lap megvásárlása után Rupert Murdoch jelenlegi tulajdonos vezetett be még 1970-ben. Ő korábban azonban csak annyit nyilatkozott az ügyről, hogy már ők is „régimódinak” találják a napi csaj rovatot. Így utólag azonban arra gyanakodhatunk, hogy az egész csak egy marketingfogás volt a lap részéről. Persze a rossz nyelvek szerint sejteni lehetett, hogyha az intézkedés következtében csökkennek az eladások, akkor a lap így is, úgy is visszatért volna a meztelen fotókhoz.

A No More Page 3 civil aktivistái természetesen csalódottak, de a jelek szerint nem adják fel, sőt, bíznak benne, hogy ezáltal újabb lendületet kaphat a mozgalom. Folytatják az aláírás-gyűjtési akciót is, ami most már 250 ezer aláírás körül tart – egy hete még csak 200 ezren csatlakoztak a tiltakozáshoz.

Hogy ki fog ebből az egész cirkuszból rosszul kijönni, nem tudom, minden esetre a lap PR-főnöke egy azóta már törölt Twitter-bejegyzésben dörgölte oda a legújabb fotót a tiltakozók orra alá. Utólag pedig azt nyilatkozta, hogy a megszűnéséről szóló állítólagos hírek csak spekulációk voltak, és nem megbízható, a lap vezetőségéhez tartozó forrásokból származtak – nem kellett volna felülni nekik.

Mondjuk, ha kicsit közelebb, a romániai magyar sajtópiacon nézzünk szét, akkor félmeztelen nőkkel nem kell rendszeresen szembesülni, igaz, nincs is igazi bulvársajtónk. Néhány lapban, mint például a Bihari Napló vagy a Szatmári Friss Újság feltűnnek ugyan a “nap szépe” vagy “nap lánya” szerű rovatok, de ezeken a lányok, ha időnkét lengén is, de azért felöltözve pózolnak a kamerának. Őszintén szólva, én ezt a koncepciót még annyira sem értem, mint a másikat: miért akarna valaki random nőket nézegetni, mikor ezt az utcán is bármikor megteheti? De az egyenjogúság jegyében meg kell említenem a Nőileg magazin “Hónap pasija” rovatát is, bár ott legalább egy beszélgetés erejéig meg is ismerkedhetünk az alannyal. Vagyis legalábbis úgy teszünk, mintha mutatnák iránta némi érdeklődést a külsején kívül is. : )

A No More Page 3 akciónak ezúttal sajnos nem jött össze, de én azért bízom benne, hogy hamarosan az összes ilyen rovat el fog tűnni, anélkül, hogy ki kellene várni, hogy valakik kimenjenek az utcára, mint a briteknél.

A NoMorePage3 összegyűjtötte a leggyakoribb érveket ellenük

A NoMorePage3 összegyűjtötte a leggyakoribb érveket ellenük

Comments

comments