Vass Csaba exhírszerkesztőnk üzeni: épp ideje lenne, hogy a helyembe lépj!

Három évnyi hírszerkesztés, riporterkedés után távoztam a kolozsvári Transindex szerkesztőségétől tavaly ősszel, hogy kipróbáljam magam a határon túli Budapesten is. Az újságírás engem igazából váratlanabbul talált be akkor, mint Florin Cîțu miniszterelnök-jelöltségét a koronavírus-járvány tavaszi hulláma, de én nem futottam el előle.

Ha Erdélyben érdemes valahol szerkesztőségben dolgozni, akkor az a Transindex. Persze, ha épp valamelyik konkurens portáltól jöttem volna el, akkor nyilván azt írnám, hogy náluk érdemes dolgozni, de nem vagyok abban biztos, hogy náluk egyáltalán sokáig hagytak volna dolgozni egy olyan szabad szájú, nonkonformista, kisebbségi komplexusokkal és nagyságérzetekkel telítődött személyiséget, mint amilyen én is vagyok.

A Transindex tényleg egy kiváló munkahely, nem mondom azt, hogy a nehezebb napokon ne lett volna tele a hócipőm az egésszel, de ez mindenhol megesik, egy olyan szakmában, és egy olyan országban, ahol az elmúlt évben több kormányválság volt, mint nemzeti ünnep (erről pedig neked állandóan tudóstanod kell), ott pedig hatványozottan. Viszont azt hazugság nélkül kijelenthetem, hogy ottlétem alatt soha nem mentem be gyomorgörccsel dolgozni, soha nem hagytak magamra, ha valahol elakadtam, és soha nem kellett magamat egy tehetségtelen félnótásnak érezzem, ha elhibáztam valamit.

Ha a Transindexhez mész dolgozni, akkor legyen humorod. Tényleg. Ha társasági ember vagy, meg tudod nyerni magadnak a kollégáidat, akik emiatt figyelnek rád, nevetnek a vicceiden, és az sokszor többet ér mint egy fizetésemelés.

Ha duzzad benned a bizonyítási vágy, van benned íráskészség és úgy érzed, hogy részt akarsz venni a közéletben, akkor a Transindexnél a helyed! Ha kreatív vagy, és azt érzed, hogy Erdély tele van kiváló sztorikkal, amiknek csak utána kell járni, akkor biztos lehetsz benne, hogy itt találsz magad mellé társakat is, akik motiválni és segíteni tudnak, és a vezetőséggel is könnyű megegyezni, ennek titka a friss kávé és a magabiztosság.

Mivel pedig legfőbb feladatod a hírszerkesztés lesz, ezért nagyon fontos, hogy légy hírérzékeny. Persze senki nem úgy születik, hogy fejből vágja honnan érdemes tájékozódni, de ez a képesség rendkívül hamar elsajátítható, gyakorolni pedig lesz időd bőven.

Egy jó tanács, amit nekem sajnos nem sikerült mindig követnem: ne félj a szerkesztőségi telefonkönyvtől! Szinte minden témádhoz, híredhez megtalálod benne annak a személynek a telefonszámát, aki kompetensen tud neked nyilatkozni, és ne félj tárcsázni politikusokat, elvégre a te adódból (is) élnek.

Ha jelentkezel az állásra, akkor napi legalább 8 óra munka vár rád, ami többségében izgalmas, szórakoztató, de ha bepunnyadsz néha, akkor sem szabad elkeseredni: Romániában élsz, és ott szinte mindig történik valami, még az uborkaszezonban is. Egyébként a Transindexnél plusz pontnak számít, ha nem félsz a kamerától, és tudsz megszakítások nélkül beszélni, persze, ha nem, akkor is egy kiváló munkatársunk úgy megvágja a videóid, hogy elhiszed magadról, hogy hú dejó vagy!

Jelentkezés előtt olvasd el a feltételeket, majd ne habozz sokat! Tényleg nagyon jó hely, nem csak úgy mondják. Sok sikert!

Vass Csaba,
egykori Transindex hírszerkesztő, az Azonnali.hu újságírója

Comments

comments