Van azért, ahol kirúgják a „nácikat” a stadionokból

Young Boys Bern szurkolóbrigád

Young Boys Bern szurkolóbrigád

Nemrég Bukarestből tudósítottunk a román-magyar focimeccsről, a magyar szurkolók megérkezésétől a meccs végéig annyi xenofób és rasszista rigmust hallottam, hogy megfogadtam, hazai stadionba egy darabig nem teszem be a lábam (volt szerencsém a CFR-meccseken akklimatizálódni, az sem nekem való). És tekintve, hogy a szurkolók nagy része általában az ultráknál jóval mérsékeltebb, sosem értem, miért engednek néhány száz, néhány ezer embert hangot adni. Hol vannak azok a hangok, akik szembeszállnának a stadionnácikkal?

Aztán eszembe jutott a St. Pauli nevű futballklub teljes szurkolóbrigádja, akik antifasiszta, antirasszista üzenetekkel érkeznek, és úgy szurkolnak, hogy közben nem gyűlölik halálosan az ellenfelet. A St. Pauli sosem nyert Bundesligát, nem menetelt európai kupasorozatban, néhányszor feljutott ugyan az első ligába, de hamar kiestek. Mégis, a számítások szerint világszerte 11 millió szurkolója van, valamint ez az a klub, amelynek szimpatizánsai között a legkiegyensúlyozottabb a nemek aránya. A szurkolók Hamburg kikötőnegyedének baloldaliságát sikeresen vitték be a lelátókra, azóta ők a közellenség minden német neonáci szurkolónak. Nekik volt ugyanakkor először nyíltan meleg klubelnökük, többször szólaltak fel a nemi kisebbségek jogaiért.

St. Pauli fanzone

St. Pauli fanzone

Aztán elkezdtem keresgélni, és megtaláltam a United We Stand oldalát is: nem teoretizálnak, képeket töltenek fel a világ minden tájának baloldali szurkolóiról: és van egy világos üzenet: „kirúgjuk a nácizmust a stadionokból”. És tényleg, fokozatosan sikerül nekik, az olyan kluboknak, mint a Celtic Glasgow vagy az Olympic Marseille, egyre jobban erősödnek az antifasiszta szurkolótáborai.

A legjobb az egészben, hogy ezek a szurkolócsoportok világszerte kapcsolatban állnak egymással, mi sem bizonyítja jobban ezt, minthogy Lukanikosz, a görög anarchista kutya haláláról számos lelátón jelent meg „gyászjelentés”. Hasonlóak a módszerek is: ha valaki ellen agresszív megnyilvánulás folyik a stadionban, a csoport tagjai hátat fordítanak, ezzel jelezve elhatárolódásukat.

Romániában egyetlen ilyen megmozdulás sincs, igaz, itt az antifasiszta mozgalmaknak most kezd lenni egyfajta iránya. Kár, gondoljunk bele, mennyire családbarátabb lenne, ha a bukaresti vendégcsapatot nem cigányozná senki, s ha Bukarestben nem azt kellene hallgatnom, hogy nemzettársaim le akarnak darálni minden román csecsemőt, vagy hogyan akar engem tízezer ember visszaküldeni Mongóliába.

Werder Bremen szurkolók

Werder Bremen szurkolók

athéni antifasiszták

athéni antifasiszták

Comments

comments