Válaszok a Trónok harca legnagyobb kérdésére

Tegnap végre nálunk is levetítették a Trónok harca 5. évadának utolsó részét is, ezzel pedig a sorozat nagyjából beérte a könyvek eseményeit. Nagy levegő. Így innentől végre szabadon lehet beszélni az eddigi legnagyobb cliffhangerről.

INNEN KEZDVE ÍRÁSUNK GIGASPOILERES, CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!

havas
Havas Jon megkéseléséről, kvázi meggyilkolásáról. Azért nem írom biztosra, mert sem a könyvben, sem a sorozatban nem derül ki több, csak annyi, hogy kapott pár szúrást a társaitól. Így nyugodtan lehet spekulálni, hogy mi is történt vele. A leggyakoribb elméleteket, lehetőségeket gyűjtöttem össze. Ami még jobb, a sorozatban és a könyvben teljesen különböző módon alakulhatnak az események. Bár elméletileg George R.R. Maritin elmondta a sorozat készítőinek a végeredményt, de ezen azért közben nyugodtan változtathat, hiszen még a 6. könyvet sem fejezte be.

1. Havas Jon megszállja a farkasát

Mert egy varg, olyan lény, aki képes állatokat és emberek megszállni, átvenni felettük az irányítást. A sorozatban ez nincs rendesen kibontva, de a könyvekben azért elég sokat fecseg Martin Havas elnyomott képességéről. Ez egy elég valószerűtlen forgatókönyv.

2. Melisandre visszahozza a halálból

A Fény Urának, R’hllor-nak a követőjeként Melisandre elméletileg képes visszahozni az embereket a halálból, mint Myri Thoros is vissza hozta már párszor a törvényen kívüliek vezérét, Beric Dondarriont. Ha Havas tényleg visszatér a halálból, szerintem ez a legvalószínűbb forgatókönyv, különben dramaturgilag teljesen fölösleges lett volna Melisandrénak visszatérnie a Fekete Várhoz.

dondarion

3. Havas Jon újjászületik a tűzben

Az éjjeli őrség általában elégeti a halottait, hogy ne éledjenek fel a Mások élőhalott szolgáiként. Nos, ha valóban igaz a Trónok harcával kapcsolatos egyik legizgalmasabb elmélet, a R+L=J, akkor Havas nem fog elégni a tűzben, hanem újjászületik benne. Mint tette azt Daenerys is, az első évad végén.

A spekulálóknak általában ez a legszimpatikusabb elmélet, mert egyből két dolgot is bizonyítana. Egyrészt, hogy nem Eddard fattya Havas Jon, hanem a testvérének, Lyanna Starknak és Rheagar Targaryennek a közös gyereke (ez a R+L=J elmélet), akit Eddard azért nevezett fiának, hogy megvédje Robert Baratheon haragjától. Ugye Lyanna Robertnek volt a jegyese, amikor Rheagar elrabolta és – talán – gyereket nemzett neki. Másrészt, ezzel Havas lehetne a Azor Ahai, a Fény Urának bajnoka, – akiről Melisandre eddig azt hitte, hogy Stannis Baratheon – aki a legenda szerint képes legyőzni a Másokat a lángoló kardjával, a Fényhozóval. A monda szerint Azor Ahai sóban és füstben születik, és ami még fontosabb, egy boszorkány a jóslatában azt állította, hogy egy Targaryen lesz az igazi hős.

rlj

4. Más (White Walker) lesz belőle

Nem nagyon értem, hogy miért lenne Más, elvégre eddigi tudásunk szerint a Mások úgy keletkeznek, hogy az Éjkirály, a Mások vezetője megérint egy csecsemőt. Ennél már az is valószínűbb akkor, hogy a Másokat szolgáló előhalottá válik.

masok

5. Havas Jon meghal

A sorozat készítői ezt bizonygatják leginkább, és maga a Havas Jont alakító Kit Harington is azt mondta, hogy meghalt a karaktere, és nem kell szerepelnie a 6. évadban.

Minden esetre a Trónok harca temetőjében már van sírja, sőt több mint 30 ezer virág került már rá.

havasjon

Comments

comments