Titkos ajándéktesó csak a mesékben van!

Elárasztották a Facebook-falamat a különböző titkos tesó felhívások, amiből néhányat még el lehet viselni, de amikor ilyen mennyiségben jön szembe a felhívás, akkor már meg kell jegyezni, hogy ez egy klasszikus piramisjáték. Annak minden hibájával együtt.

Az eredeti felhívást nem másolom be, de még karácsony közeledtével is (amikor az emberek hajlamosabbak jótékonykodni) is gyanús kellene legyen, ha azt ígérik, hogy egy adott érték befizetése (akár ajándék formájában) után a sokszorosát kapod vissza (3-36 csomagocska terjed a felhívásban). Ez a játék legfeljebb azoknak jó, akik még az elején beszálltak, mert ők valóban több ajándékot kaphatnak, de ha nincs újabb csatlakozó, nincs olyan személy, aki fenntartsa a rendszert, vagy csak részben teljesíti a feladatot, akkor a rendszer össze fog omlani, nem lesz, aki már ajándékot küldjön. Nem számít, hogy az ismerősöd fogadkozik, hogy neki tavaly/korábban már működött. Ennek a lényege, hogy egy általunk megbízhatónak vélt személy a szolgáltatás/termék “marketingese”, ő ajánlja, de hiába ígér ő bármit, hogy működni fog, mert ha nincsenek új csatlakozók, akkor nem lesz, aki már később ajándékot küldjön. (Vagy ha mégis érkezik pár meglepi, mi a garancia arra, hogy nem az otthon már amúgy is tornyosuló “haszontalan” tárgyak sorát gyarapítja majd? Tudjuk, gyakran mekkora kihívás annak is ajándékot választani, akit ismerünk, hát még egy idegennek?) 

A leghíresebb ezen a sémán működő romániai csalás a Caritas volt a ’90-es évek elején. Abban azt ígérték, hogy a befektető az általa befizetett összeg nyolcszorosát fogja három hónap múlva visszakapni, sorsolás vagy bármilyen egyéb feltétel nélkül. Az is addig működött, ameddig az új résztvevők, új befizetők pénzéből tudták fedezni a kifizetéseket, utána csak az óriási csalódottság maradt. Abban 260 000 kárvallott mai árfolyamon több tízmillió dollárt veszített.

Ha mindenképp titkos ajándékot (secret santa) szeretnél, akkor olyat válassz, ami minimum kölcsönösséget ígér, tehát egyet küldesz és ugyancsak egyet kapsz. Vannak ebben is nemzetközi kezdeményezések, akár egy olyanhoz is csatlakozhatsz. Bár tapasztalatom szerint a secret santa a legritkább esetben szokott igazán jól sikerülni, mert soha nem azt kapod, amit szeretnél…

Comments

comments