Timothée Chalamet most Ollókezű Edgárként hódít, Will Ferrell pedig a norvégok legyőzésére biztat

Egy éve talán még elképzelhetetlennek tartottam volna a Super Bowlt Pepsi vagy Coca Cola reklám nélkül, pedig pontosan egy ilyen éjszakán vagyunk túl. Lement a 60. Super Bowl, és teljesen hiányoztak a korábbi években szinte kötelezőnek számító üdítőreklámok, alig volt – az alapnak számító – sörreklám, illetve a chipseket és egyéb rágcsálni valót is kevesebbet reklámoztak. A Pepsi a half-time show-t támogatta , a Coca Cola egyszerűen csak távol maradt, a Budweiser pedig a reklámra szánt összeget felajánlotta egy Ad Council nevű szervezetnek, amely minden erejével a távolságtartásra és az intézkedések betartására ösztönzi az embereket. És ez nem kevés, lévén hogy 30 másodpercnyi reklámidő 5,5 millió dollárba került.

Az elmúlt egy év gyökeresen megváltoztatta a korábbi trendeket, és ez nem csak abban látszik, hogy kevesebb volt a sörreklám, helyette pedig egy sor olyan vállalat reklámozott, amely korábban soha. Például a házhoz szállítással foglalkozó DoorDash, az állásközvetítő Indeed vagy a használt autók eladásával foglalkozó Vroom. Többségük olyan, amely iránt a pandémia időszakában megnőtt az érdeklődés, és amelyek most fenn szeretnének ezt tartani. A társadalmi felelősségvállalás pedig nem csak a Budweiserre volt jellemző: új technológiák, még több digitalizáció és fenntarthatóság, előtérben a hazaival, mind olyan hívószavak, ami köré az idei reklámok többsége szerveződött.

Itt megtaláljátok az összes reklámot is, viszont én is megosztok egy rövid váltogatást azokból, amelyek szerintem emlékezetesre sikerültek.

Ez nem igazán szorul magyarázatra, nézzetek bele, és egyből tudjátok, hogy miért ragad meg még a sztárokat felvonultató áradatban is. A Oatly zabital reklámjában a cég vezérigazgatója (?) énekli a Wow No Cow című dalt.

Jeff Bezos nem a szívem csücske, de az Amazon reklámját muszáj megosztanom, amelyben Michael B. Jordan személyesíti meg Alexát.

Azt igazán nem mondhatjuk, hogy az online straming szolgáltatások nem kaszáltak volna nagyot a járvány alatt. A Disney el is mondja, hogy milyen jók.

Van, akit egyszerűen nem lehet kihagyni, és Timothée Chalamet pont ilyen mostanság. Ráadásul Ollókezű Edgar (Edwardnak és Kimnek a közös gyereke) története igazi feel good reklám, ami a Cadillac önvezető autóját népszerűsíti. Ugye mondtam, hogy az új technológia volt az egyik idei hívószó.

És ha már autók, akkor a jöjjön a másik idei kedvenc, amelyben Will Ferrell arra biztat mindenkit, hogy  közösen nyomják le a norvégokat az elektronikus autók vásárlásában.  A reklám a General Motors új elektromos autóit hivatott népszerűsíteni. Erre az Audi (amely a legnépszerűbb elektoromos autó-gyártó a vikingeknél) már válaszolt is.

Meg lehet változtatni a világot egy buritóval? A Chipotle, amelyet szintén a járvány egyik nagy nyertesének tartanak, azt mondja, hogy igen, és meg is mutatja a hogyant.

A környezetbarát dolgok népszerűsítése is igen trendinek számított (lásd az előbb az elektromos autókat, de kertészeti szolgáltatást is reklámoztak). Az organikus és természetes pedig nem csak a kajáknál volt kulcsszó, hanem még egy szappannál is. Egy állítólagos kézműves terméktől nem is rossz, pláne, hogy csak a játékidőért 5,5 milliót fizettek ki.

Ehhez képest a Reddit, ami mégsem egy kézműves szappan, az egész éves reklám-költségvetését költötte egy 5 másodperces szpottra, amelyben a GameStop  forradalmat üdvözlik. Erre is emlékezni fogunk.

Hatalmas dolgok történnek, amikor az emberek olyasmi körül gyűlnek össze, ami igazán érdekli őket. És ennek van helye. Redditnek hívják.” – írják a pár másodperces videóban.

A Vroom az autókereskedésektől való vásárlás kínjaira akarta felhívni a figyelmet. A használt autó forgalmazással foglalkozó cég a személyes részvétel nélküli vásárlást népszerűsíti.

Ez csupa cukiság. Egyébként ez is egy újonc, hogy valami a szabálytól eltérőt is mutassak.

Egyébként a Budweisert  is gyártó Anheuser-Bush azért nem maradt teljesen távol a Super Bowltól, különböző termékeiket népszerűsítették. Például a Michelob Ultra két szpottot is bemutatott, az egyikben egy csomó sportoló hírességet felsorakoztatva (pl.  Serena Williams) mondja ki, hogy csak akkor éri meg, ha élvezzük.

És még David Fincher is rendezett számukra egy reklámot, ami leginkább arra biztat, hogy: gyere, igyunk egy sört!

;

A végére egy igazi feel good történetet hagytam: a Toyota 60 másodpercben meséli el a paralimpiai úszó, Jessica Long történetét.  A cég állítása szerint a remény és az erő felemelő üzenetét szeretnék megosztani.

Comments

comments