Tényleg A Hétben írták le először magyarul, hogy globális felmelegedés? feb04

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztom

Tényleg A Hétben írták le először magyarul, hogy globális felmelegedés?

Az Arcanum Adatbázis Kiadó osztotta meg kedden, pedig az Index már szinte egy hónapja megírta, hogy A Hét című lap 1979. február 16-i számában írták le először magyarul azt, hogy globális felmelegedés. Mint az Index szerkesztője megjegyzi, ez volt az az év, amikor a világ tudósai összegezték a több évtizede gyűjtött adatokat, és rájöttek arra, amit addig csak sejtettek: az emberi tevékenység megváltoztatta a Föld légkörét.

Az Arcanum adatbázisa csak előfizetés ellenében érhető el (innen is üzenem, hogy valaki megdobhatna egy előfizetéssel), így kikerestem nektek a Digitékán az említett cikket.

A lapszám címoldalán természetesen Ceaușescuval foglalkoznak.

A 10. oldalon van az említett cikk.

A kifejezést a lapszám 10. oldalán találjuk, az Éghajlat 2000-ben címmel jelent meg egy kis dobozos cikk – elméletileg abban szerepelt először leírva a kifejezés, mintegy mellékesen, a Föld hőmérsékletével foglalkozó ismertetés mellett. Utóbbit egy V. J. monogramú szerző jegyzi, ami valószínűleg Veres József monogramja, aki a lap későbbi számaiban is foglalkozott a kérdéssel. A dobozos hírt is valószínűleg ő írta.

Itt el is lehet olvasni, hogy miről szólt. Akkor még nem tűnt olyan szörnyűnek, mint ami lett belőle.

Az Index Mindeközben rovatának bejegyezése nyilván nem egy tudományos alaposságú munka, egy gyors keresés után egyértelműen kijelenteni, hogy A Hété volt az elsőség, lehet túlzás, de mindenképpen érdekes.

Annál is inkább, mert az emberi széndioxid-kibocsátással összefüggő globális felmelegedéssel kapcsolatos első számításokat már 1896-ban napvilágot láttak. Legalábbis ez a történeti áttekintő azt írja. A Business Insider cikke pedig itt arról ír, hogy egy új zélandi újság, a Rodney and Otamatea Times már 1912. augusztus 14-én írt a tudományos rovatában arról, hogy a Föld légköre megváltozik a fosszilis üzemanyag termeléssel összefüggésben. Tehát nemcsak a tudományos közegbe, hanem a közemberekhez is eljuthattak a klímaváltozással kapcsolatos hírek. Ehhez képest az 1979-es dátum elég nagy lemaradásnak tűnik.

Comments

comments