Te szembenéznél egy menekülttel, mielőtt bárhogyan döntenél a sorsáról?

k

1997-ben Arthur Aron szociálpszichológus fontos megfigyeléseket tett közzé az interperszonális kapcsolatokról. Coque Huawei personnalisée Az utólag “hogyan essünk szerelembe vagy hogyan találjunk igazi barátokat 45 perc alatt” típusú vulgárpszichológiai útmutatókként terjedő módszer lényege roppant triviális: nézz szembe a másik emberrel, és beszélgess el vele arról, mit tart fontosnak az életben.

A szociálpszichológus megfigyeléseit egy társadalmi célú kampányban hasznosító aktivisták abból indultak ki, már négy perc is elegendő, hogy két teljesen más társadalmi környezetből érkező és kulturális hátterű ember egymás szemébe nézve közelebb kerüljön egymáshoz. Coque Samsung personnalisée Az alábbi videó a lengyelországi Amnesty International felkérésére készült Berlinben. Coque personnalisée pas cher A szereplők szíriai és szomáliai menekültek, valamint európaiak (főleg lengyelek).

A menekültbefogadási kvóta kapcsán zajló európai vita, a törökországi hatósági brutalitások, a görög partokra folyamatosan érkező lélekvesztők, a menekülttáborokban előforduló súlyos atrocitások hírei dominálják a menekültekről szóló nyilvános diskurzusokat, amelybe pont nekik szinte semmilyen beleszólásuk nincs, arctalan tömegként gondol rájuk bárki, aki nem került velük közvetlen kapcsolatba. Coque4personnalisée “Túl gyakran pontosan a hús-vér emberek szenvedése vesztődik el a számok és szalagcímek között, olyan embereké, akiknek hozzánk hasonlóan családjuk, barátaik vannak, akik saját történettel, álmokkal és célokkal léteznek a világban. Mi történik, ha egy pillanatra megállunk, és azt nézzük, kik is ők valójában?” – hangzik Draginja Nadażdin, az Amnesty International Lengyelország igazgatójának provokatív kérdése.

A hasonló gyakorlatokhoz persze eleve kell egy bizonyosfajta nyitottság, a videó résztvevői feltehetően már az elején a megértés, megismerés, kíváncsiság diszpozíciójából veselkedtek neki a szembenézésnek. Achetez pas cher Coque personnalisée Mégis, felmutatnak egy alternatívát az emberek félelmeire alapozó, gyűlöletkeltő kampányokkal szemben: az elembertelenítés, dehumanizálás, tárgyiasítás, instrumentalizálás folyamatai akár visszafordíthatók.

Tavaly ősszel az Index végzett hasonló kísérletet, nehezített pályán: harminc olyan kommentelőjüket kérték fel menekültekkel való személyes kontaktus kialakítására, akik a leginkább menekültellenes hozzászólásokat produkálták.

Comments

comments