Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz. (De tényleg)

Nem én állítom, ez Eva-Maria Zurhorst német terapeuta könyvének címe, ami elsőre talán tényleg elég nagy abszurditásnak tűnhet, pedig nem az. Nagyon határozottan szembemegy azokkal a szerelemről, és általában a párkapcsolatról kialakított romantikus illúziókkal, ami nagyon sokunkban él – és ami a szerző véleménye szerint folyton csak zsákutcába vezet minket. Ráadásul a könyv eredeti címe talán még ennél is kicsit meredekebb, szó szerinti fordításban: Szeresd önmagad, és mindegy kivel házasodsz! Már látjuk is magunkat, ahogy elkapjuk az utcán az első jóképű idegent, és vonszoljuk magunkkal az anyakönyvvezetőhöz… De természetesen nem erről van szó.

És mondjuk az is tény, több hosszú távú pszichológiai kutatás is igazolta már, hogy egy házasságon belül a felek egymással és a párkapcsolattal szembeni megelégedettsége bizonyos idő elteltével ugyanazon a szinten van, függetlenül attól, hogy szerelemből vagy valamilyen családi vagy anyagi érdekből házasodtak annak idején. És a szerző is nagyon egyszerűen leszögezi a következtetését: a legtöbb válás felesleges. Hiszen „mindegy, kivel találkozunk, mert végül mindig önmagunkkal nézünk szembe”.

borito

 

Mond még olyanokat is, hogy csak azért leszünk szerelmesek, hogy ne kelljen szeretnünk, és minél nagyobb a szerelem, annál nagyobb a csalódás. Hogy a békából nem valószínű, hogy valaha királyfi vagy királylány lesz, az viszont törvényszerű, hogy a királyfi/lányból előbb utóbb béka válik. És ilyenkor nem az a megoldás, hogy gyorsan keresünk egy másik szőke herceget/hercegnőt (akiből a hétköznapokban hamarosan megint csak béka lesz), hanem meg kell tanulni együtt élni a békánkkal. Meg hát különben is, melyik királykisasszony vagy királyfi akarna élni egy olyan békával, mint amilyenek mi magunk vagyunk? És ez nem is olyan szörnyű, mint amilyennek talán elsőre hangzik, egyáltalán nem a megalkuvásról van szó, sőt! Ez a szeretet valódi leckéje, ami ugyan sokkal több munkával és vesződséggel jár, mint a szerelem, de sokkal értékesebb is a saját fejlődésünk szempontjából. Sokaknak csak akkor sikerül megtapasztalnia (vagy akkor sem…) a feltétel nélküli szeretetet, amikor gyermekük születik, pedig egy kapcsolatban is pont erre kellene törekednünk.

Tudom, sokan ódzkodnak a párkapcsolati tanácsadó könyvektől, mert vagy a hogyan legyünk  könnyen és gyorsan “bölcsek” elvet követik, vagy pedig annyira szőrszálhasogató módon tárgyalják a kérdést, hogy azok számára, akik korábban nem rágták már át magukat 10 önismereti könyvön, nem élvezhető. És azokat is megértem, akik abba a csoportba tartoznak, akik ha egy ízletes ételt esznek, nem feltétlenül akarják megtudni az olyan részleteket, hogy hány fajta fűszer kell hozzá és hány fokos kell legyen a sütő, amiben készül. Ha valamit túl sokat boncolgatunk, elveszítheti a varázsát… De ez a könyv tényleg jó, ezért szántam rá magam, hogy ajánljam. Meggyőzött, mert nagyon hiteles, hiányzik belőle mindenféle tudálékos póz. És szerintem nagyon sokat lehet belőle tanulni. (És itt lehet online is elolvasni.)

Comments

comments