Sokakat teljesen hidegen hagy, hogy már tilos a Tárnica-tónál a motorcsónak használata Sze07

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztom

Sokakat teljesen hidegen hagy, hogy már tilos a Tárnica-tónál a motorcsónak használata

Átlagos hétvégi kiruccanásként jutottam el a Tárnica és Bélesi-tavakhoz vasárnap. Gondolná az ember, felfrissíti tüdejét ennél a nevezetes turisztikai látványosságnál, még ha nincs is lehetőség arra, hogy legalább egy lócára lehuppanjon és élvezze a kilátást.

Több dolog is frusztrált.

1. Csak azé lehet a kényelem, a természet, aki jó sok pénzt kiadott egy darab tópart kibérlésére. Én, mint átutazó, egy kis hídon találok helyet magamnak, ahol a táj mellett azt kell néznem, ahogy ezek a bizonyos humántársaim a hátsójukat napoztatják és/vagy táncikálnak a minimálra, mellettük pedig egy másik társaság süti a miccset.

2. A hídon arra kell figyelnem, hogy véletlenül se üssön el egy autó.

3. A napozók nyugalmát egy arra járó jetski búgása zavarja meg, rajta egy apuka és 10 éves körüli kisfia, aki láthatóan nagyon élvezi, hogy ilyen menő dolgot csinálhat az édesapjával. Köszönnek a napozóknak, majd közel hajtanak, hogy pattanjon fel az egyik srác. Biztosan jó ismerősök.

Ekkor ugrott be, hogy épp a múlt héten olvastam: egyáltalán nem lenne szabad jetskizni a vizen, ezért gyorsan készítettem egy pár másodperces videót róluk, hogy érdeklődjek a kollégáktól, ugye nem képzelődöm, hatályos szabályzatról van szó.

 

4. A srác végül nem szökött fel, mert túl messzire sodorta a jetskit a víz. Az apuka kis idő múlva úgy dönt, fiával ketten meglovagolják a hullámokat, több kört tesznek. A tó másik partján is hasonló jeleneteket lehet látni.

Arrébb megyünk, hogy keressünk egy helyet, ahol mégiscsak leereszkedhetünk a tó mellé, hogy legalább kezünkkel érintsük a vizet. Találtunk egy kevésbé meredek erdőrészt, ahol kis ösvény vezetett le. Láthatóan nem bérelte senki azt a helyet, gondoltuk, nem ártunk senkinek, ha egy 10 perc erejéig mi is a partszélről élvezzük a tó látványát. Az ösvény peremén papírzsebkendő és fekália maradékok, máshol sörös dobozok és PET palackok hevertek. Nem csodálkozom.

5. Baráti társaságunk eltekintett attól, hogy mennyire szemetes az egész hely, csak egy dolog hajtott: van egy kis partszakasz, ami most a miénk lehet. Találtunk egy függőágyat is, tiszta hippi hangulat hatott át, amikor a távolból ismét felbúgott a motor hangja és a dübörgő ritmusok. Két férfi egy motoros bárkán suhant el előttünk, és láthatóan fel is akarták hívni magukra a figyelmet, hiszen a zene hangosabb volt, mint maga a motor. Ekkor nem készítettem sem videót, sem képet, csak elképedtem, majd azon gondolkodtam, hogy miért vagyok ezen egyáltalán meglepődve.

Azt azonban eldöntöttem, hogy változtatok eddigi szokásomon, és boltból veszem ezután az ivóvizet.

Kádár Kata

Frissítés: A Clujul Civic közösségi média csoportba is feltöltött egy kolozsvári polgár egy felvételt az illegális motorcsónakázásról:

 

Ieri pe lacul Beliş, unde “nu mai e voie” cu bărcile cu motor. În sensul că proletarii n-au.

Közzétette: Mathias Rex – 2020. szeptember 7., hétfő

 

Comments

comments