Románia a 60-as években: amikor a nők még nem borotválták a hónaljukat

Soha nem volt még ilyen könnyű nosztalgiázni, mint most, hogy a British Pathé közzétette a korabeli filmhíradóit, riport- és dokumentumfilmjeit. A többségükben az 1960-as évekből származó színes és fekete-fehér filmeken mutatják be a romániai életet, a Bukarestben virágot áruló néniket, a medencében labdázó fiatalokat, a mezőgazdasági munkára berendezkedett falusi életet és természetesen az iparosítást is.

A képeken pár pillanata még Ceauşescu elvtárs is feltűnik. De olyan különlegességek is láthatók, mint az 1967-es gyerekszoba-bútor divatot bemutató riport, a 138 éves román aggastyán, aki természetesen még ilyen idősen is fosztja a kukoricát, illetve a kolozsvári, kizárólag nőket kiszolgáló étterem. Természetesen a román királyi családról is vannak felvételek, sőt még focimeccset is nézhetünk. A videóknak mindenesetre van egy különösen nyugodt hangulata, ami hosszú percekre képes magával ragadni.

A British Pathé filmhíradók és dokumentumfilmek gyártásával foglalkozó vállalt volt. A cég elődjét még 1896-ban alapította a filmgyártás egyik úttörője, a francia Charles Pathé. A vállalat 1910-ben kezdett el filmhíradókat gyártani Londonban, és egészen 1970-ig működött, amikor már a televízió kiszorította a hírszolgáltatók piacáról. A világ minden tájáról származó és közel 85 ezer videót tartalmazó gyűjteményét 2014 áprilisában töltötte fel a Youtube-ra. A romániai vonatkozású anyagaikból válogattunk:

(Figyelem! Ez a bejegyzés nagyon sok videót tartalmaz, megnézésük időigényes.)

Comments

comments