Pénteki pirítós: Orbán Viktor el nem hangzott kolozsvári beszéde

Tisztelt elnök úr, tisztelt jelenlévők, kedves barátaim, magyarok!

Ahogyan az ősi magyar közmondás is tartja, a narancs nem olyan szép virág, mint a tulipán, viszont sokkal több lé van benne.

Kedves barátaim! Nem véletlen, ismétlem nem véletlen, hogy ezekben a migránsverte időkben látogattam el hozzátok. El kell mondanom és le kell szögeznem, hogy támogatjuk Romániának a schengeni övezethez való csatlakozását. Románia megvédte a határait. A kivándorlással sikerült megállítania a bevándorlást, éppen ezért elmondhatjuk, hogy a román modell működik. Az európai országoknak meg fel kell ismerniük, és követniük kell a román bevándorláspolitika példamutatását.

Az egészségügy fejlesztése, a tanügyre fordított pénzek, a szociális- és civil szféra támogatása mind-mind migráns-csalogatóként tudnak működni. Románia helyesen tette, amikor úgy döntött, hogy nem költ sokat mindezekre. Jelenleg Románia azon kevés országok közé tartozik a térségben, amelynek nincs bevándorlás-problémája. Hiszem, hogy az ország bölcs vezetőinek köszönhető mindez. Bár gyakran találkozom azzal, hogy a romániai magyarok vádolják a nagyobbik kormánypárt elnökét és a fejét követelik, de kedves barátaim, el kell mondanom, hogy jobb ma egy Dragnea, mint holnap egy Soros! Dragnea okos ember, sokat tanult a térség vezetőitől is.

Kedves barátaim! Kérem engedjék meg, hogy megragadjam az alkalmat és innen gratuláljak Harry hercegnek, aki apuka lett. Köztudott, hogy Harry herceg ereiben, és most már a kis Archie ereiben is erdélyi magyar vér folyik. Gratulálok hozzá! Nagy-Britannia el akarja hagyni az EU-t. Túl sok migráns és bűnöző vándorolt mostanában a szigetországba, pedig, ahogyan Radu Mazăre esete is mutatja: egy sziget sem nyújthat sokáig védelmet a bűnözőknek!

Ha már Erdélyben vagyok, megragadnám az alkalmat, hogy Bánffyhunyad polgármesterének figyelmébe ajánljam Mészáros Lőrinc vállalkozót, akit nagyon inspirált az Ön legutóbbi városfejlesztése, és kérte, hogy hozzam össze Önöket. A névjegyét itt hagyom a székházban, a titkárnők elmondása szerint reggel 9 és délután 3 óra között elveheti majd.

El szeretném mondani továbbá, hogy holnap a Nagyszebeni EU-csúcson veszek részt, úgy is mondhatnám, hogy Klaus Johannis elnök úrhoz megyek „háztűznézőbe”. Ha jól hallottam, házból 6 is van neki, úgyhogy bizonyára lesz amit nézzek. Viszont, ahogyan a régi magyar közmondás is tartja: mit sem érnek a házaid, ha nincs melléjük stadion is építve.

Kedves barátaim! Arra kérek minden jóérzésű erdélyi magyart, hogy a közelgő Európai Parlamenti választásokon szavazzon az RMDSZ-re! Az RMDSZ a mi kutyánk kölyke. Nem győzőm hangsúlyozni, és elmondani, hogy mekkora tétje van a közelgő EP-választásoknak. És bár számtalanszor elmondtam, örülnék, ha egy újságíró egy velem készített exkluzív interjúban ezt még egyszer megkérdezné, hogy újra elmondhassam.

Kedves jóérzésű erdélyi magyarok! A jövőben is közösen építsük tovább az utat és bontsuk le azokat a kerítéseket, amelyek egymástól elválasztanak minket. (Ez természetesen nem érvényes a vajdasági magyarokra: ott maradnia kell a kerítésnek.)

Köszönöm a meghívást! Hajrá Erdély, hajrá erdélyiek!

Comments

comments