Pénteki pirítós: a mexikói határfaltól a marosludasi kerítésig

Szervusz, kedves olvasó! Hát mit mondjak, őrületes napokon vagyunk megint túl, ami azt illeti. Sőt, amióta elkezdődött ez a 2019-es év, egyik fejetlenség követi a másikat a világban és az EU-ban egyaránt. Mondjuk az EU-s helyzeten az sem segít, hogy mi lettünk az unió soros elnökei.

Azt például tudod, hogy miben hasonlít az amerikai és a román állami költségvetés? No, hát nem a pénzügyi számokban, annyi szent, hanem abban, hogy nagyon nehezen sikerül megszavazni. Trump többet foglalkozik a falával, mint Sebestyén Balázs az egykori show-műsorában és nehezen tudja feldolgozni, hogy a demokraták nem úgy gondolkodnak a határvédelemről, mint ő. De most komolyan: Építsünk falat, hogy megvédjük a határokat! Vajon mi lesz a következő korszakalkotó találmánya? Elrendeli, hogy evezőlapátok is legyenek a teherszállító hajókon, ha esetleg kifogyna az üzemanyag? Őrület!

Aztán ott vannak szegény britek. Na jó, nem annyira szegények, de azért nincs az a jó minőségű Earl Grey tea, amiért én most Theresa May helyében lennék. Szegény próbálkozik, néha szerintem azt sem tudja, hol áll a feje. Hol Junckerrel tárgyal, hol Corbynnak a hímsoviniszta pusmogásait hallgatja, tetejében meg Tuskot is meg kell fegyelmezze, amiért az szó szerint a pokolba kívánja az egész berexites bandát. Hát szó mi szó, a bostoni teadélutános balhé lassan tényleg csak egy teadélután lesz ahhoz képest, hogy mit művel majd ez a brexit a szigetországgal.

Itthon persze továbbra is mennek a nagy pufogások a kormány és az államfő között, úgyhogy ilyen értelemben semmi új nincs a nap alatt. Viszont azt soha nem gondoltam volna, hogy Johannis képes lesz addig kivárni, amíg Vasilescu maga dönt arról, hogy mégiscsak vissza kéne lépni a miniszteri-jelöltségtől. Mostanában kicsit elapadtak a köztársasági elnök alkotmányossági kifogásai és esküszöm nektek, hogy hiányoznak. Viszont pénteken meg fogják szavazni a költségvetést, aztán lassan visszatér minden a régi kerékvágásba és remélhetőleg Johannis is ismét akcióba lendül.

Ami az erdélyi magyar közéletet illeti, szerencsére az RMDSZ nem hagy minket téma nélkül. Most éppen a marosvásárhelyi és a Maros megyei szervezet között pattog a labda, úgyhogy lesznek még itt izgalmak a közeljövőben.

Aztán, ugye, ott van a gyerekpénz megemeléséről szóló törvény, aminek a megszavazását a szövetség teljes diadalként éli meg, és hát örüljenek is. De még mindig fura nekem az RMDSZ-nek ez a hozzáállása, hogy időnként bajuk van egy törvénytervezettel, de aztán valahogy mégis megszavazzák. Nem rosszból mondom, de jóból sem, mégis kicsit olyanok, mint Lord, a marosludasi labrador. Leállnak mindenkivel, s aztán már nincs mit tenni, amikor átemelik őket a kerítésen és a hónuk alá csapva magukkal viszik… Kellemetlenke. Lord egyébként megkerült és hál’ Istennek jól van. Továbbá Lord az élő példa rá, hogy egy fal vagy kerítés még közel sem old meg semmit. Ha látjátok Orbánt vagy Trumpot, majd szóljatok nekik!

Mindenesetre nem kell szomorkodni. Egy csomó vagány dolog is történik, vagy fog történni a közeljövőben. A Nightwish egykori énekesnője ad koncertet majd Sepsiszentgyörgyön. Kolozsváron megalakult a Kiméra, akik a múltkor egy király koncertet is adtak, sőt egy messzemenően igényes daluk is kijött nemrégiben. Aztán meg az is kiderült, hogy a Lost Frequencies is érkezik az idei Vibe-ra és néptáncművészeti szakot indít szeptembertől a Sapientia kolozsvári kara. Úgyhogy kedves kolozsvári tömbházban élő olvasóim, amennyiben a felső szomszédotok eztán éjszaka népzenét hallgat és egy ropogós legényessel csattogtatja a padlót, légyszi ne hívjátok rá a rendőrséget, mert nagy valószínűséggel csak a vizsgákra készül a szentem.

Na, én ennyi is voltam erre a hétre. Igyekszem minél többször jelentkezni, kicsit megújítani, frissebbé és pirítósabbá tenni a pirítóst.

Ti meg élvezzétek ki a hétvégét. Olvassatok, filmezzetek, randizzatok. Ha nincs randiötletetek, akkor itt találtok párat. Na, de nem brexitelgetek itt tovább. Legyetek jók és viszlát!

Comments

comments