Odaadnád a tárcád egy rendőrnek, ha hamis pénz után nyomoz?

Olvasom a Mashable összeállítását a 40 leggyakoribb turistaátverésről, amitől óvakodjunk idén nyáron. A trükkök alatt az is szerepel, hogy melyik országban vagy földrészen a leggyakoribb, így első reflexem nyilván az volt, hogy lám, Romániából mit szúrtak ki. Eléggé meglepődtem azon, hogy csupán egy szerepel, és én személy szerint azt is nehezen hiszem el:

fake

A leírás szerint tehát magukat rendőrnek kiadó illetők megkörnyékezik a turistákat, azzal a szöveggel, hogy hamis pénz került a forgalomba ezen a környéken, és le kell ellenőrizniük a turista pénztárcáját. Persze kevesebb pénzzel adják vissza. Vagy azt mondják, az irataikkal van valami probléma, és büntetést kell fizetniük. Utóbbi még csak-csak, de azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy turista csak úgy odaadja a tárcáját valakinek, még ha százszor rendőrnek látszik is.

Rákerestem, de ilyen konkrét esetet nem találtam a román sajtóban. Pedig álrendőrös sztori van bőven, például itt összegyűjtve jó pár, egyikben megemlítik a hamis pénz utáni nyomozást, de leginkább álrazziákról, házkutatásokról vagy ilyesmikről van szó. És ha már a Mashable listája, a szerintük leginkább Párizsban előforduló hamis aranygyűrűs eset szerintem inkább jellemző Romániára, mint a fentebb említett.

Ti mit gondoltok, tényleg van, aki odaadja a pénztárcáját átkutatásra?

Comments

comments