Nem igaz, hogy a szmogos Pekingben óriásképernyőkön néznék a napfelkeltét

Peking szmogos. Pekingben, a Tienanmen téren vannak óriási ledfalak. Az óriási ledfalakon napfelkelte látható. De az nem igaz, hogy azért vetítenének napfelkeltét a szmogos Pekingben, mert az embereknek csak így van esélyük napfelkeltét látni.

A brit Daily Mail bulvárlap a múlt héten állt  elő ezzel a sztorival, amely percek alatt bejárta a világsajtót. Persze teljesen hitelesnek tűnt: ott a fotó a naplementét mutató óriásképernyővel, és ma már mindenki tudja, hogy Pekingben érdemes maszkot húzni egy kis reggeli sétához. A szövegben ráadásul megszólaltattak egy forgalmi rendőrt is, aki elmondta, hogy sok vizet iszik, így próbál megszabadulni a mérgező anyagoktól.

Az egyetlen apró baki: a naplemente egy félperces turisztikai hirdetés része, amelyet naponta többször levetítenek, és egy alkalommal csak 7 másodpercig látható. Tehát szó sincs róla, hogy egész reggel ezt néznék szegény kínaiak a valódi napkelte helyett. A cikk hitelességét alátámasztó, rendőrtől származó idézetet pedig egy nappal korábbi Associated Press hírügynökségi anyagból emelte át a Daily Mail újságírója, aki egyébként nem Pekingben, hanem New Yorkban tartózkodik – legalábbis a Twittere szerint. Mindezt a Tech in Asia portálról tudtuk meg.

Tehát ami valójában van: Pekingben borzasztó nagy a szmog. A Tienanmen téren lévő óriáskivetítőkön futnak olyan reklámok, amelyekben napfelkelés látható. Ezt úgy hívják: NAPFAKELTE.

Comments

comments