Néhányan már átestünk az oltáson, és elmondjuk, milyen volt

Nagyon eltérő véleményeket hallhatunk, olvashatunk a koronavírus elleni oltásokról. Nem feltétlenül a megrögzött oltásellenes megnyilvánulásokra gondolunk: sokan, akik távol állnak attól, hogy vakcinatagadóknak nevezzük őket, de egyelőre félnek, bizonytalanok, nem tudnak dönteni arról, hogy egyáltalán beadassák-e maguknak a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák valamelyikét, vagy csak később vállalják, amikor már több információ áll rendelkezésükre. Mi, a Transindexnél úgy döntöttünk, amint lehet, jelentkezünk a védőoltásra, és azt is eláruljuk, miért.

Nem mondhatnánk, hogy a veszélyeztetett korcsoportba tartozunk: fiatalok vagyunk, többségünk nem szenved krónikus betegségekben, próbálunk figyelni az egészséges táplálkozásra is. A munkánk miatt viszont fontos volna az, hogy biztonságban tudjunk riportozni, interjúzni, ne féljünk a fertőzés veszélyétől. Az is előfordulhat, amennyiben valamelyikünk elkapja a koronavírust, lehet észre sem veszi, de megfertőződhetnek más kollégák is, vagy olyan embernek adjuk tovább a fertőzést, aki valóban súlyos egészségi gondokkal küzd. De az sincs kizárva, hogy mi magunk is súlyosabb tünetekkel vészelnénk át a betegséget, ahogyan azt sajnos több fiatalabb betegnél is láthattuk már. Nem beszélve arról, hogy számos hosszú távú utóhatása is lehet a vírusnak még egy egészséges szervezet esetében is.

A járvány kezdete óta folyamatosan követjük és közzétesszük a hasznos tudnivalókat. Talán ennek is tudható be, hogy nem tudjuk kézlegyintéssel elintézni a helyzetet, mert pontosan látjuk, hogy milyen mély nyomot hagy életünkön az, ami most történik. Az oltás megjelenése új lendületet adott mindenkinek, aki már belefáradt a maszkviselésbe, kézmosásba, fertőtlenítésbe, karanténba, a barátaitól, rokonaitól való elszakításba.

Egyszóval, amint lehetett, regisztráltunk az oltásra. Vannak olyan kollégák, akik a Pfizerre lettek előjegyezve, és márciusig kell várniuk, sőt el is kell utazniuk Kolozsvárról, mert csak Székelyföldön sikerült időpontot foglalni. Mi, akik úgy döntöttünk, hogy nem megyünk messzire, amint megérkeztek az AstraZeneca oltások, azonnal lecsaptunk az új lehetőségre. Rögtön utánanéztünk, mit kell tudnunk az oxfordi vakcináról, mert fontos volt számunkra, hogy meggyőződjünk arról, hatékony oltást kapunk.

A Kolozsvár melletti Szászfenesig kellett utazni, és teljesen civilizált körülmények között, nagyon gördülékenyen zajlott az oltás. Érkezéskor előbb egy formális szűrővizsgálaton estünk át, elkérték a személyi igazolványt, majd kitöltöttünk egy kérdőívet arról, hogy mennyiben érintkeztünk megfertőződött emberekkel, utaztunk-e külföldön. Majd egy második terembe kerültünk, ahol egy orvos jelenlétében ismét egy kérdőív kitöltése következett, amely estleges korábbi betegségekre, allergiákra vonatkozott (megkérdezték például, hogy más oltások esetében volt-e már allergiás tünetünk). Harmadik lépésként a cipővédő felhúzása és a kézfertőtlenítés után már az oltóhelyiségbe irányítottak, ahol egy orvosnő és egy ápolónő fogadott. Kedvesen mosolyogtak, bátorítottak, és miközben egyikük az oltást adta be, másikuk előzékenyen megörökítette a pillanatot, hogy tudjuk az olvasóinknak is megmutatni.

Ezt követően 15 percre a pihenőterembe küldtek át (amely igazából az iskola tornatermének egy szegletében lett elkülönítve), ahol egy másik orvos járta végig a bal vállát szorongató társaságot, elmondva, hogy bármilyen tünetet észlelünk, azonnal szóljunk neki. Nem észleltünk semmit, úgyhogy a negyedóra leteltével kézhez kaptuk az oltásigazolást, és máris indulhattunk vissza Kolozsvárra.

Aznap este volt, akinek enyhe lázat, hidegrázást, izomfájdalmat okozott az oltás, illetve erős fáradtságérzetet, fejfájást. Oltás után két napig fel kell készülni ezekre az esetleges mellékhatásokra, bár volt, aki megúszta annyival, hogy fájt a karja az oltás helyén. Ezek azonban egytől egyig természetes mellékhatásai egy oltásnak, úgyhogy ezen nem lepődtünk meg nagyon, bár reméltük, hogy nem dőlünk ki két napra. Április közepén kapjuk meg a második dózist, az emlékeztető oltást, de addig is betartunk minden óvintézkedést, hogy elkerüljük a vírust.

Update: a nálunk jelentkező mellékhatásokat online jelentettük, az erre a célra létrehozott országos felületen, de a családi orvosnál is lehet jelezni, ha valamilyen tünet jelentkezik az oltás után.  

Comments

comments