Ne rajzolj az aszfaltra háborút, mert az nem szabályos!

UPDATE 14:22, 14.8.2015: A HVG közölte a Fővárosi Önkormányzat cáfolatát, a lényeg, hogy szó sem volt aszfaltrajzért kiróható büntetésről, és a tranzitzónákban továbbra is szabad rajzolgatni a földre a menekült gyerekeknek.

Szó nincs róla, hogy az aszfaltrajzolás szabálysértés lenne, arról meg pláne nem, hogy meg is büntetnének érte valakit. Más oka volt annak, hogy arra kérték a menekültek segítőit, papírra rajzoltassák a gyerekeket: takarítási nehézségek, meg hogy lesz egy kiállítás a rajzokból. A Fővárosi Önkormányzat kifejezetten felindult közleményben írta meg a saját verzióját a menekült gyerekek rajzairól. (teljes cikk itt).

12 éves szíriai kisfiú rajza a debreceni állomáson via Kettős Mérce

12 éves szíriai kisfiú rajza a debreceni állomáson
via Kettős Mérce

Rengeteg barátom, ismerősöm segít a menekülteknek Budapesten ezekben a napokban, hetekben. Nagyon egyszerűen: büszke vagyok rájuk, és szerintem is ők most Magyarország lelkiismerete. De nem erről szól most ez a bejegyzés, hanem hogy az előbb kezdett terjedni Facebookon különböző hírforrásokból egy teljességgel elképesztő, hihetetlen és abszurd hivatalos bejelentés.

A Budapesti Rendészeti Igazgatóság felhívta a Migration Aid nevű csoport figyelmét, hogy szóljanak a menekült gyerekeknek, ne rajzolgassanak a betonra krétával – hangzott el az RTL Klub Híradójában. A csoport egyik munkatársa elmondta, hogy a rajz a gyerekeknek segít feldolgozni a traumát, amit az okozott, hogy el kellett menekülniük az otthonukból. A Rendészeti Igazgatóság viszont azt mondja, a krétás rajzok köztisztasági szabálysértésnek minősülnek. A Migration Aid ennek megfelelően papírokat szerzett be, hogy ezután erre rajzolhassanak a menekültek – hangzott el a híradóban. (propeller.hu)

Nem, ez nem az Örkény 2015 egyperces-pályázat egyik pályaműve. Az Index is hozza (Fiacskám, te csak ne rajzolgasd itt, ahogy lebombázták a házatokat!), a Kettős Mérce pedig gyorsan megkérdezett néhány jogászt is, akik szerint a törvény nem tiltja az aszfaltra rajzolást.

A menekülteknek segítő budapestiek gyorsan reagáltak: gerilla-aszfaltrajzversenyt szerveznek a Köztársaság (ma János Pál pápa) téren.

Aki szerint égbekiáltó marhaság a krétával az aszfaltra rajzolás betiltása, az ma este 19 órakor, maga is tiltakozhat…

Posted by Kettős Mérce on Thursday, August 13, 2015

Comments

comments