Nagymama hipszter tálkája. Upcycled tárgyak Kolozsváron

Szükséged van egy pohár- vagy tányérkészletre, vázára, székre, kis komódra vagy éjjeliszekrényre, unod az IKEÁ-t, de ószeres turkálásra se időd, se kedved? A Calabalâc projekt megálmodói, Rudolf Eszter és Szilágyi-Kispista Ágota olyan háztartási és dekoratív tárgyakat gondoltak újra, amelyeket biztos nem találsz meg egykönnyen a tömegkereskedelemben. A projekt június 13-án mutatkozott be a kolozsvári közönségnek az Eastride futárcég székhelyén. A szabadtéri bulival összekötött eseményen megnézhettük a kollekció jelenlegi darabjait és jövőbeli tervekről is beszélgettünk.

View this post on Instagram

Unde e calabalâc, acolo e și bucluc.

A post shared by calabalâc (@clblc) on

A calabalâc magyarul holmit, lomot jelent, de mondhatnánk azt is, hogy vacak, kacat, ócskaság, limlom, zsibáru. Eszter és Ágota főleg padlásokról gyűjtöttek össze olyan tárgyakat és eszközöket, amelyeket érdemes volt megtisztítani, újraértelmezni és továbbadni a fősodoron kívül is boldoguló vásárlók számára. Az upcycling a hulladékhasznosítás azon ága, amely, a greenfo.hu meghatározásában,

„egyfajta értéknövekedést jelez, azaz egy adott – hulladékként kezelendő – anyagból valami olyat alkotnak, amely értéktöbblettel bír; többel, mint csupán az alapanyag maga. Erre jó példa a PET-palackból pulóver készítése, esetleg bőrmaradékokból táska készítése.”

„Ha én lennék a vásárló, hajlandó lennék magasabb árat is fizetni, hogy támogassam azt, hogy ne egy újabb tárgyat vegyünk a tömeggyártásból, hanem valami olyat, amit kiemeltünk akár szemétből, mert felismertem, hogy ez egy jó dolog”, mondja Eszter. A tárgyak ugyanis szép, egyedi és minőségi darabok, nem a tucatszámra készülő, gyengébb és fantázia nélküli tárgyak sorát gazdagítják. Akinek nincs ideje, kedve vagy alkata bolhapiacokon kutakodni és alkudozni, viszont különlegesebb darabokat szeretne lakásába, igazi kincseket találhat a Calabalâc kínálatában.

Fotók: Kerekes Emőke

A pop-up shop jelleggel megszervezett vásárra olyan helyi alkotókat is be akartak vonni, mondja Ágota, akik hasonló szellemiséggel dolgoznak. Így kaptak helyett az eseményen Adorjáni Ágota függönyből készült táskái (horg&bog), Gábor Zsófi handmade ruhái (Canicula) és Rudolf Ráhel grafikái.

A projekt ötlete nagyjából három hónappal ezelőtt született meg. A két dizájner már régóta szeretett volna egy közös kreatív vállalkozásba kezdeni, ami egyesíti a tervezés és a lakásberendezés iránti szenvedélyüket, valamint a környzettudatosságot. Eszter és Ágota négynapos műhelymunkával indítottak, aminek az elején rá kellett jönniük, hogy még nagyon sok mindenről nincs praktikus tudásuk. A kezdeti bakikon szerencsére eléggé hamar túl tudtak lendülni.

„A felújítás egy új téma nekünk, nagyon lelkesen csináljuk, szívesen kísérletezünk, de egyelőre tanulófázis. Amikor belefogtunk, nem tudtuk, hogy melyik anyaghoz melyik eszköz a legmegfelelőbb, és melyiket kell használni…”,

meséli Eszter. Ágota hozzáteszi, hogy olyan egyszerű dolgokat kellett megtanulniuk, hogy milyen erősségű smirglipapírt használjanak. Sikerélmény volt számukra, hogy a kezdeti tapogatózásoktól nem bátortalanodtak el, és rá tudtak érezni, hogy merre tovább. Sok hasznos tanácsot kaptak a családtól és a barátoktól, akik akár eszközökkel, akár útbaigazítással segítettek az upcycling módszerének elsajátításában.

Az árak kapcsán elmondható, hogy a tervezőknek sikerült egész korrekt összegeket kijelölni. Sok újrahasznosított vintage tárgyat áron felül forgalmaznak, mert az upcycling és recycling trendet is jelent. Ágota elmondja, hogy olyan klienseket szerettek volna megcélozni, aki nem járnak ócskapiacra, de esztétikai és környzettudatossági szempontból igényesek. A Calabalâc darabjai előre ki vannak válogatva, meg vannak tisztítva és sok esetben kisebb-nagyobb felújításokon is átestek, így a vásárló sok időt megspórol a keresés-találás folyamatában.

„A tervezés nem csak azt jelenti, hogy megrajzolsz egy tárgyat és kinyomtatod 3d-s nyomtatóval, hanem hogy megnézed, hogy mid van, és mire van szükséged ahhoz, hogy abból valami legyen”, mondja Ágota a meglévő tárgyak újragondolása kapcsán. Budapesten és Barcelonában folytatott tanulmányaik és tapasztalataik inspirálták a lányokat arra, hogy Kolozsváron gyakorlatba ültessék a tervezés ezen vetületét.

A csütörtök délutáni eseményen négy eltérően berendezett teremben lehet nézelődni, válogatni a kiállított tárgyak és bútorok között. A shopnak installációhangulata van, fények és történetek varázsolnak el, míg vázákat, fiókosszekrényeket, kristálypoharakat nézegetek. El lehet kalandozni a szinte egy egész falat betöltő grafikák között, míg az udvarról könnyed nyári vibe-ok áradnak be. Mutatós bevásárlószatyrok, meghökkentő ruhaköltemények és erős Pinterest-hatást keltő kisbútorok vonzzák magukra a tekintetet. Az Eastride székhelyén kötetlen a hangulat, azt hiszem, a szervező lányok egy kicsit meg is vannak illetődve a sok érdeklődő és az érezhető támogatás miatt.

Őszre terveznek egy következő eseményt, és egyelőre kísérletezni szeretnének. Tág a paletta, mondja Eszter, és rengeteg irányba elmozdulhat a kezdeményezés. Szívesen vállalnának lak- és térberendezést is, és tovább fejlesztenék az újrahasznosításhoz szükséges készségeiket. Ágota bevallja, hogy nagyon kíváncsiak a visszajelzésekre, a családon és a baráti közösségen túli reakciókra is. A jövőre nézve szeretnék bevonni a román közösséget is, amelyről úgy gondolják, hogy gyorsan reagál a trendekre.

A délután estébe, majd éjszakába vált, a zenei alapot dl Mureșan és quidbop biztosítják, az udvart lezáró hatalmas tűzfalon Pal visualjai láthatók, a helyszínt pedig elönti a jóleső elégedettség. Az esemény egy sikeres első megmutatkozása egy figyelemreméltó, kreatív vállalkozásnak.

A következő találkozásig a Calabalâc kínálata ezen a linken tekinthető meg.

Comments

comments