Miért néz ki úgy Románia címere, mintha photoshop lenne?

Nem árulok zsákbamacskát, a címben feltett kérdésre nem tudom a választ, pontosan azért tettem fel, hátha van valakinek erről valami elképzelése. De kezdem az elején.

Minden úgy kezdődött, hogy december közepén megjelent egy hír arról, hogy a jegybank lecseréli a bankjegyeket, mert megváltozott az ország címere. Egy kicsit meglepett a hír, hogy mi van, pedig 2016-ban mi is megírtuk. Nem túl jelentős a változás, de az akkor elfogadott törvény szerint az állami intézményeknek 2018-ig kell áttérniük az új címerre, a Román Nemzeti Bank pedig úgy döntött, január elsejétől vezeti be az új lejt. Közben természetesen még a régiek is érvényben lesznek egy ideig.

Címerrészlet a wikipédiáról

Címerrészlet a wikipédiáról

És ha már volt ez a hír, megnéztem, pontosan mi is a változás a címeren, mert ugye nekem valahogy az egész kimaradt. Azóta rákérdeztem még néhány ismerősömnél, és kiderült, hogy nem is vagyok ezzel egyedül. Szóval az van, hogy visszatették az úgynevezett “acélkoronát” a címerre. A változást kezdeményező Grigore Craciunescu képviselő szerint ugyanis a címeren látható aranysas fejére helyezett acélkorona Románia függetlenségét jelképezi, mert a román királyi koronát az 1877-es függetlenségi háborúban a törököktől zsákmányolt acélágyúból öntötték. És akkor eldöntöttem, hogy megnézem milyen is az új címer.

A wikipédia volt az első, és egyből zavart, hogy olyan oda nem illő az a korona, mintha két teljesen különböző stílusú rajzot raktak volna egymásra. Akkor megnéztem az elnöki hivatal honlapján Románia címerét, nem pont ugyan az, de az is elég irritálóan bugyután nézett ki.

Az elnöki hivatal honlapján található hivatalos címer

Az elnöki hivatal honlapján található hivatalos címer

A korona közelebbről a hivatalos címeren

A korona közelebbről a hivatalos címeren

Ha már lúd, akkor legyen kövér. Lehet, hogy egyszerűen az acélkoronával van baj, tehát utánajártam annak is, hogy korábban hogyan használták. Az acélkorona először a függetlenségi háborúk után, 1881-ben került rá a címerre, amikor az ország államformája is királyság lett.

A trianoni döntés után Köpeczi Sebestyén József heraldikus tervezte újra az ország címerét I. Ferdinánd felkérésére. Azon is maradt az acélkorona, egészen Románia államformájának a megváltoztatásáig. 1947-ben távolították el a címerből a királyi jelképet.

Románia címere 1922-1947 között

Románia címere 1922-1947 között

A rendszerváltás után pedig Köpeczi Sebestyén terveinek a felhasználásával készítették el az ország új címerét, de arra már, ugye, egészen 2016-ig nem került vissza a korona – amikor is a már említett módosítással visszatették a képviselők.

Egy egyszerűsített és digitalizált változata az 1922-1947 közötti címernek

Egy egyszerűsített és digitalizált változata az 1922-1947 közötti címernek

Következtetés nem nagyon van. Úgy látszik, mindig is ilyen térhatású volt a korona, csak közben a címer egy kicsit egyszerűbb lett, amihez nem nagyon igazították hozzá.

Comments

comments