Mi történt velünk, mióta a nők szavazati jogot kaptak?

kocsmas
A fenti illusztráció 1908-ban készült, mai fejjel első látásra talán rá sem jövünk, hogy hova akartak kilyukadni a Puck politikai magazin szerkesztői. De a szöveggel együtt kiderül, hogy a nők felszabadításának szomorú következményeit vizionálják: divatosan öltözött nők szivaroznak, isznak, szerencsejátékot játszanak, nem törődnek a gyerekekkel, és általában véve pont úgy viselkednek, mint valami kocsmatöltelékek. Vagyis, mint ahogy rendszerint a férfiak szoktak a kocsmában. A szöveg pedig: Miért ne lépjük át a határt? Azoknak a nőknek az érdekében, akik a nyilvános helyen való dohányzás jogát kérik.

A nők szavazati jogáért és az egyenjogúságért küzdő szüfrazsettmozgalom 1903-ben alakult Angliában, 1912-től egyre radikálisabb figyelemfelkeltő eszközöket vetettek be, olyan erőszakos akcióktól sem riadva vissza, mint gyújtogatás, merényletek, kirakatok bezúzása vagy éppen műalkotások megrongálása. Nem csoda, hogy a polgári engedetlenségi mozgalmak számára mai napig példaképként szolgálnak. De annak idején meglehetősen ijesztőek lehettek.

A szüfrazsettmozgalom bebörtönzött tagjai gyakran folytattak éhségsztrájkot is, amelyet a hatóságok kényszertáplálással igyekeztek megakadályozni. Az orvosok egy cső segítségével a szájon juttatták a szervezetbe a kenyér, tej és brandy keverékéből álló táplálékot.

etetes

Az 1890 és az 1900-as évek eleje között rengeteg ilyen jellegű karikatúra készült a zsüfrazsettek ellen, amelyeket képeslapokon, újságokban és óriásplakátokon terjesztettek Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban. Mind annak a szörnyűségeit ecsetelték, hogy mi lesz velünk, ha ezek a veszélyes törekvések célba érnek, és a nők is önállóan kezdenek majd gondolkodni: a végén egy rémálomszerű társadalomban találjuk magunkat. Hát lássuk, mennyire tudtak jósolni!

Jó, a kocsmás elképzelés esetében mondjuk úgy is vehetjük, hogy ez összejött nekik, bár a képről hiányzik néhány férfi: viszonylag kevés lehet a csak női kocsma.

Szerintem ehhez soha nem is kellett szavazati jog:

veres

Esernyővel támadni a rendőrökre? A Femen aktivisták nagyon kreatívak, de tudtommal ezt még nem próbálták:

rendoros

Több mint száz éves sztereotípia a feministákkal szemben, de továbbra is makacsul tartja magát:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ennek valahogy még mindig inkább a fordítottja a jellemzőbb:

gyerekes

Ilyet sem láttunk még soha egy falon sem, ami nagy kár, mert nagyon vicces lenne:

madonna

Hát igen, a mosás valóban egy szörnyű rémálom lehetett a múlt századi férfiak számára:

mosas

Még szegény kandúr és szégyelli magát a szék alatt…

otthon

Forrás: messynessychic.com

Comments

comments