Megérkezett az idei szezon karácsonyi reklámja: bepasizott a Mikulás!

Megérkezett az idei szezon legemlékezetesebb karácsonyi reklámja, a norvég postaszolgálat, a Posten készíttette, és azt meséli el, hogyan szeret bele a Mikulás egy férfiba és hogyan válnak egy párrá. Gyorsan meg is mutatom:

Amikor Harry megismerte a Mikulást című reklám karácsonyról karácsonyra mutatja be, hogy alakul szerelemmé a két férfi közötti kapcsolat. Az külön értékelendő, hogy nem egy megfiatalított Mikulást látunk, hanem a készítők bevállalták, hogy bizony őszes szakállal is szerelembe eshet az ember. Először Harry épp csak meglátja a Mikulást, amint leteszi az ajándékot a fa alá, következő alkalommal már hosszasan elbeszélgetnek. Ezután Harry már a kanapén szundikálva várja a Mikulást, aki annyit mond neki horkolsz, és átad neki egy ajándékot. Végül Harry levelet ír a Mikulásnak: „Dear Santa, all I want for Christmas is you”. A zárójelenetben már a norvég posta alkalmazottja viszi házhoz az ajándékot, mert a Mikulás szabadnapot kapott, hogy a pasijával tölthesse a karácsonyt.

A történettel a norvég posta arra emlékszik, hogy 2022-ben lesz 50 éve annak, hogy Norvégiában dekriminalizálták a homoszexualitást. Nálunk idén volt épp 20 éve, hogy 2001-ben kikerült a büntetőtörvénykönyvből az azonos neműek közötti szexuális aktus büntethetősége (itt találtok egy kronológiát 2017-ből a romániai LMBTQ-emberekkel kapcsolatos törvénykezésről), de a román posta valamiért ezt nem reklámozta. Még bélyeget sem bocsátott ki az alkalomból, pedig azt legalább havonta 4-5 alkalommal szokott. Idén például megemlékeztek az ország királyainak a szenvedélyeiről, Mihály király születésének centenáriumáról, Marosvásárhelyről, a román olimpiai érmesekről és a 60 éves Nadiaról is.

Elég hosszú története van már nálam a karácsonyi reklámoknak. Évekig rendszeresen követtem a John Lewis áruházlánc legendás karácsonyi reklámjait, de aztán eléggé megkoptak, az idei megjelenésének nem is szántam külön posztot, de biztos sokan emlékeznek még rájuk, ha mondom a kulcsszavakat: türelmetlen kisfiú, szerelmes hóemberek vagy nyuszi és medve barátsága.

2014-ben nagyon ment a Sainsbury’s szupermarket valós eseményeket feldolgozó reklámja, amelyben az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából készült, s sokaknak nem is tetszett, hogy egy ilyen eseményt marketing célokra használnak. Az egyik örök kedvencem a Wes Anderson által rendezett 2016-os H&M-reklám. A norvég posta bepasizó Mikulásos reklámja legalább ilyen emlékezetes lehet, de majd az idő eldönti.

Comments

comments