Ma van a Román Zászló Napja. Küldj nekünk képet olyan román zászlóról, amit muszáj látni!

Június 26-án tartják hagyományosan a Román Zászló Napját Romániában, idén a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a nagyszabású ünnepségek országszerte, ahol pedig ünnepeltek, ott is visszafogottabban.

Ilyenkor szokás, hogy bizonyos helyeken felhúzzák a település legnagyobb román tirkolorját, néha tényleg azért, mert így kívánnak emlékezni arra, hogy a havasalföldi kormány 1848 nyarán hivatalos zászlajának is elfogadta a piros-sárga-kék trikolórt, máshol pedig akár a területfoglalás giccsparádéjaként is lehet értelmezni az ünnepségeket.

Ilyen volt, amikor 2015-ben Mircea Dusa akkori Hargita megyei prefektus hathatós közreműködésnek hála Csíkszeredában felhúzták a megye legnagyobb román trikolorját, hiszen a prefektus váltig állította, hogy a trikolór Hargita megyében is otthon van. Talán olvasóink is emlékeznek, hogy 2018-ban Sebastian Cucu akkori Kovászna megye prefektusa is azt kérte a háromszékiektől, hogy a Román Zászló Napján öltözzenek piros-sárga-kék színekbe.

Idén visszafogottan ünnepelt a belügyminisztérium is. Felhúztak egy trikolort a minisztérium épülete előtt, azt megszentelték, utána La Revedere.

Mi mindenesetre kíváncsiak vagyunk, hogy a ti környéketeken vannak-e olyan csodálatos, és ha lehet, akkor csodálatosan hatalmas román zászlók, amiket nem tud nem észrevenni még a vak sem, ha a közelébe ér.

Arra kérünk titeket, hogy amennyiben igen, akkor arról készítsetek egy fotót és küldjétek el az ugyelet@transindex.ro e-mail címünkre!

Románia leghosszabb zászlaját egyébként a Nagy Egyesülés Centenáriumon villantották meg az Ilfov megyei Dobroesti településen: a zászló 500 méter hosszú és 4 méter széles.

Boldog román zászló napját!

Frissítés (1): Egy olvasónk a bukaresti Buzești utcából küldött zászlós fotót:

Frissítés (2): A jégcsappal díszített zászló a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a szemben lévő emeletes tömbház között található, vagy legalábbis a helyszín kísértetiesen hasonlít rá.

Frissítés (3): Egy másik olvasónk az újonnan renovált dévai Magna Curiáról küldött képet, amire a centenárium alkalmából „biggyesztették” a trikolórt.

Frissítés (4): “Itt viszik a vállukon”.

Frissítés (5): Temesváron, az egykori közép-európai, soknemzetiségű városban. “Giccsparádé, ahogy írták. Az ízléstelenség netovábbja” – fűzte hozzá olvasónk hozzászólásában.

Frissítés (6): Néhányan más lobogót ajánlottak Román Zászló Napján: Csád és Andorra nemzeti zászlaját, amelyek ugyancsak piros-sárga-kékek. Továbbá Budapest régi zászlaja is előkerült (a magyar főváros 2011-ben zászlót cserélt, éppen azért, mert folyton összetévesztették a román nemzeti lobogóval):

Comments

comments