Le a kapitalizmussal, ahogy a Walmart látja

Van Banksynek egy képe, amelyen egy fickó 30 dollárért árusítja sorban álló punkoknak a Destroy Capitalism feliratú pólókat. A kép címe is ez: Destroy Capitalism. Mintha ez nem lenne önmagában elég ironikus, a Huffington Post felfedezte, hogy lehet beszerezni a művet: az amerikai konzumerizmus fellegvárában, a Walmart nagyáruházlánc online boltjában, 57 dollárért. Ez már annyira abszurd, hogy akár magát Banksyt is sejthetnénk mögötte, de hát nem: az anonimitásba burkolózó művész képviselője elhatárolódott a képektől, amelyek legjobb esetben is hamisítványok.

destroybanksy560

A Walmartosok azzal sem sokat tököltek, hogy legalább azt kiderítsék, ki a stencilezett képek tényleges alkotója, mindenféle stenciles technikával készült képet a Banksy neve alatt próbálnak eladni, még más közismert graffiti-művészek alkotásainak másolatait is.

A Walmart árpolitikája akár reálisnak is tekinthető, lévén hogy Banksy októberben New Yorkban egy utcai árusra bízta több alkotását, aki 60 dollárért próbálta rásózni azokat a járókelőkre, meglepően kevés sikerrel, miközben mások máskor dollárszázezreket fizetnek a művész egy-egy képéért.

 

Comments

comments