Kolozsváron is van már olyan magyar catering cég, amelyik gondol a környezetre

Amióta a Transindexnél rendszeresen catering (ételkiszállítással foglalkozó) cégektől rendeljük a déli ebédet, az egyik állandó problémánk, hogy nagyon sok műanyag szemét keletkezik. Próbáltuk már megoldani, de igazi áttörést nem értünk el a témában. Ezért örültünk meg annyira, amikor a Culina Nostra egy Facebook posztban arról számolt be, hogy mennyire fontosnak tartja a klímaváltozás elleni közös küzdelmet, ezért a fenntarthatóság érdekében a környezetszennyező, nehezen lebomló műanyag edények helyett környezetbarátabb (és rendszeresen használható), rozsdamentes inox edényeket kívánnak használni az ételek kiszállításához. Ezáltal környezettudatosabban folytatnák a tevékenységüket. “Szeretnénk felhívni a figyelmet a mértéktelen műanyag-használat veszélyére, és környezettudatosságra nevelni a fiatalabb nemzedéket” – írták.

Az említett inox edények

Ezért felhívtuk őket, hogy megkérdezzük, pontosan hogyan szeretnék ezt megvalósítani. Balázs András, a szolgáltatás mögött álló Konviktus Kft. vezetője elmondta, hogy egyelőre csak az iskoláknak szállítják ki inox edényekben az ételt, mert jelenleg csak az ő esetükben tudják megoldani, hogy az edények ugyanúgy vissza is kerüljenek. Az iskolák rendszeresen rendelnek, nagyjából ugyanakkora mennyiséget, de kisebb cégeknél, a változó mennyiség miatt nem tudják úgy kontrollálni az edények visszakerülését. (Amelynek az egységára egyébként 20 euró körül van.) A kiszállítás, a mosogatás és hasonló munkafolyamatok miatt viszont fontos, hogy az összes ugyanaz a fajta edény legyen.

“Az edények visszakerülése még egy megoldatlan probléma. Az iskolák mindennap rendelnek, amit elviszünk, azt vissza is hozhatjuk. Az egyik kihívás lesz számunkra 2020-ra, hogy miként lehet majd mindenkinek inox edényekkel kiszállítani, vagy milyen más öko megoldást találhatunk a dobozokra. Ez még egy kihívás, de ezt a részét is szeretnénk fejleszteni a cégnek” – tette hozzá Balázs.

Számunkra, akik olyan nagy lelkesedéssel fogadtuk a hírt, hogy inox edényben is kiszállítanak, egy másik alternatívát is ajánlott: mivel éppen a Culina Nostra székhelyének a szomszédságába költöztünk, így a legegyszerűbb megoldásként inkább azt ajánlotta, hogy járjunk a menzájukra étkezni.

Comments

comments