Kolozsváron büntetnék a büdös utasokat, de hogyan?

Kolozsvár polgármesteri hivatala szigorítaná a városi tömegközlekedési szabályzatot. A tervezet szerint arra készülnek, hogy 100 és 200 lej közötti összegre büntetnék azokat az utasokat, akik trágár módon beszélnek a járműveken, inzultálják az utasokat és a sofőrt, koszos ruhában szállnak fel vagy büdösek. A polgármesteri hivatal szerint erre azért van szükség mert “európai szintűvé” akarják tenni a tömegközlekedést.

Már el is képzeltem, ahogy a CTP ellenőrei felszállnak a buszokra és felszólítanak mindenkit,

hogy jegyeket, bérleteket, valamint hónaljakat kérjük felmutatni!

Na, mármost nem vagyok én naiv, 5 éve élek Kolozsváron, 4 éve pedig napi rendszerességgel használom a tömegközlekedést. És az emberek büdösek, én is az vagyok néha és kedves olvasóm, még te is. Büdös az egyetemista, aki egy átmulatott éjszaka után hazafele tart, totál piaszagúan. Büdös a kisiskolás, aki tornaóráról jön haza és le van izzadva. Büdös a melós, aki egész nap vakolt és malteres a ruhája, büdös a valamelyik gíroszosban dolgozó szakácssegéd, akinek a haja és a ruhája átvette az ételszagot. Büdösek az agyonparfümözött nők és az olcsó arcszeszt használó férfiak, de csodák csodája, még a drága arcszeszt használó férfiak is büdösek. Büdösek a nyugdíjasok a ritkán szellőztetett ruhájuk miatt… És büdösek a hajléktalanok. WOW! Ez a legnagyobb felfedezés a szelet kenyér óta…

Mert valahol erről szól ez az egész cirkusz, hogy a hajléktalanok ne merjék használni a tömegközlekedést, mert megbüntetik őket. A helyzet viszont az, hogy ez a hajléktalanokat egyáltalán nem érdekli, ezt a problémát pedig nem így kellene kezelni és mélyen diszkriminatív. A kolozsvári polgármesteri hivatalnál van már hagyománya annak, hogy úgy próbálják megoldani a dolgokat, hogy eltüntetik szem elől, mert akkor nem is létezik. Gondoljunk csak Patarétre.

Viszont, ha már ennyire szellőztetnének a tömegközlekedésen,

én kíváncsi vagyok, hogy a mindig kedves, udvarias és mindig kellemes illatú jegyellenőröket hogyan fogják kiképezni?

Ugye, nyugativá kell tenni a tömegközlekedést, tehát ez azt jelenti, hogy „Nyugaton” már volt ilyen probléma, de megoldották. Akkor gondolom a közeljövőben nyugati szagellenőrök érkeznek majd továbbképzést tartani kolozsvári kollégáiknak.

És gondolom, fel kell majd állítani egy bűzskálát egytől tízes fokozatig, és kb. ötös szint után már lehet büntetni a szagos utast. A listán az egyes talán egy shaormacudetoate-t fogyasztó ember lehelete lesz, a ötös az valahol a Sora háta mögötti, vizeletszagú utcák illata, a tízes meg két, malomárokba borult ROSAL-os szemeteskocsi tartalmának a bűze az augusztusi hőségben. Nem tudom. Aztán meg valószínűleg az ellenőrök a kiképzés során a szagteszteket sem fogják megúszni. Elképzelem, ahogyan bekötött szemmel különböző dolgokról kell megalapítsák, hogy mi az és mekkora büntetést érdemel a bűze, de az is lehet, hogy már szimatból ki fogják szúrni, hogy kinek van jegye, bérlete, és ki az, aki nem használta az utazási kártyáját.

Ó, a „kincses város”, ódákat zenghetnék szépségéről és előnyeiről, de oly hosszú volna, mint a hétfő reggeli csúcsban veszteglő szászfenesi autók sora. Bölcs városatyák és városanyák, köszönöm, hogy van időtök reflektálni a város valódi problémáira is, és igyekeztek megoldani azokat, mert drágább ez a hely nekem, mint egy bogaraktól hemzsegő, monostori garzonlakás 230 euróért. ÁMEN.

Comments

comments