Kolozsvár legzöldebb buszmegállója: annyira zöld, hogy a busz meg sem áll itt

Kolozsvár legzöldebb buszmegállója a város szászfenesi kijáratánál, a Cora szupermarket mellett található. A Părinte în Floreşti (Fenesi szülő) civil szervezet a Cora és a Rosal szemétszállítási vállalat támogatásával hozta létre a megállót, amellyel a szelektív hulladékgyűjtést és a kreatív újrahasznosítást népszerűsítik.

20150611_200747

20150611_200800

Az ötlet nagyszerű, mi is díjazzuk, még akkor is, ha a megvalósítás fapados: még csak egy fapad sincs a megállóban, ahova le lehetne ülni, de legalább van teteje és oldala, így nem ver el az eső, és közben a növényzetben is gyönyörködhetünk, sőt, talán megjön a kedvünk egy kis csináld-magadhoz is.

20150611_200821

De nem a fapadosság vagy a fapad hiánya a legnagyobb baj ezzel a buszmegállóval, hanem az, hogy az úttesttől egy fémkorlát választja el. Vagyis akkor sem tudna itt senki felülni a buszra, ha az megállna. De persze nem áll meg. A figyelmes szemlélő pár percnyi várakozás után észreveheti, hogy a valódi megálló pár méterrel arrább van, és így néz ki:

20150611_200913

Fogalmam sincs, hogy ezt ki építhette: pár deszkából van összetákolva, ennek ellenére még párnázott fejtámlája is van a padkának! Ami viszont ijesztő, az a több száz cigicsikk és a rengeteg szemét körülötte. Gyűjtsünk szelektíven, mi?

No, de itt is hiába várjuk a buszt. Egy oszlopon szakadt papírral közli a közszállítási vállalat, hogy a Szászfenesre, illetve a Polus Centerbe tartó buszok megállója arrább költözött. A száz méterrel arrább lévő megállóban viszont csak egy tábláról lehet rájönni, hogy ez mi, mert se építmény, se egy pad, csak a járdaszegélyre lehet leülni.

Comments

comments