Kisfilmet forgatnál három óra alatt? Július végéig megteheted!

A 18. TIFF első napján indították útjára az Amatőrök filmgyára nevet viselő projektet, amelyet Michel Gondry Oscar-díjas francia filmrendező, forgatókönyvíró és producer találta ki annak céljából, hogy pár órára lelkes filmkedvelők is kipróbálhassák magukat a filmgyártás művészetében. A kezdeményezés helyet kapott már Montréalban, Buenos Aires-ben, Frankfurtban, Moszkvában, Rotterdamban, Párizsban és Cannes-ban, Romániába most érkezik először. A minigyár a Kolozsvár melletti Lomb-tetőre megálmodott CREIC (Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative) központban kap helyet május 31. és július 31. között, a Francia-Román Évad rendezvénysorozat keretein belül. A megnyitón Gondry is részt vett, végigvezetve az ötletelési és forgatási helyszíneken az érdeklődőket.

Michel Gondry a Lomb-tetői filmgyár átadóján

Az Amatőrök filmgyára ingyenes, és lényegében egy háromórás szabadidős foglalkozás: előzetes regisztráció után

a helyszínre érkező csapatoknak összesen 3 óra áll a rendelkezésükre, hogy elkészítsenek egy kisfilmet.

Egy csapatban legfennebb 15 személy lehet, és fontos, hogy valamennyien aktívan hozzájáruljanak a kisfilm létrejöttéhez. A foglalkozás két részből áll: az első másfél órában, két 45 perces blokkban a csapat tagjai elolvassák a belső szabályzatot és jelenetekre bontva felvázolják a készítendő kisfilm forgatókönyvét, majd másfél óra alatt leforgatják. A vállalkozó szellemű filmkedvelők 15 helyszín közül választhatnak. Gondry megjegyezte, hogy a kisfilmek vágás nélkül készülnek: későbbi beavatkozásra nincs lehetőség, így már elsőre úgy kell felvázolni a jeleneteket, hogy azok egy-egy snittben rögzíthetők legyenek. A vágás ilyen értelemben a meglévő anyagok egymás mellé helyezését fogja jelenteni.

Szempont a tökéletlenség és a kreativitás megélése,

hangsúlyozta a rendező; itt nem az a cél, hogy mestermunkák készüljenek, hanem hogy a csapattagok jól érezzék magukat, éljenek a képzelőerejükkel, kipróbálják magukat élesben és végül egy rövid, számukra kedves alkotással távozzanak.

Az Amatőrök filmgyára egy kreatív filmes gyakorlat, amelyhez semmilyen előzetes képzettség és felkészülés nem szükségeltetik, mindössze csapatmunka, gördülékeny kommunikáció és fesztelen játék. A belső szabályzatban szerepel ugyanis, hogy az operatőr kiválasztása után minden csapattagnak szerepet kell vállalnia a forgatásban: a szégyenlősebbeket is be kell vonni a folyamatba,

azokat, akik szeretnék átvenni az irányítást a gyakorlat alatt, pedig tisztelettudóan a helyükre kell tenni.

Mivel a profizmus nemhogy nem elvárás, hanem egyenesen lehetetlen az Amatőrök filmgyárában, a szakmai szempontok relevanciája megszűnik létezni, a tét a szórakozás mellett az alkotóerő kibontakoztatása.

Gondry elképzelésében az installációszerű “gyár” a film előtt hódol, és a film iránti szenvedélyt fejleszti az odalátogatókban. A forgatási helyszín több mint 500 négyzetméteres felületet ölel fel, és a csapatoknak minden szükséges kelléket biztosítanak a szervezők. A CREIC-ben lehetőség adódik ebédelni is.

És hogy hol lehet forgatni a gyáron belül? Vonaton, ebédlőben, hálószobában, kék Dacia-ban, kocsmában, teraszon, videotékában, ószeren, csillogó, titokzatos diszkóban – hogy csak párat említsünk a helyszínek közül. A kellékeket szabadon lehet használni, köztes területeken is lehet dolgozni, áldokumentumfilmet forgatni – a lehetőségek száma végtelen.

A filmgyárról több információ a projekt honlapján érhető el: itt lehet időpontot foglalni, és önkénteseket is szívesen látnak. A helyszín ingyenesen látogatható kedd és vasárnap 11 és 20 óra között, július 31-ig.

Comments

comments