Kínosan stupid magyarázkodás a Román Olimpiai Bizottságtól Miklós Edit kapcsán

Ha Miklós Edit elesett volna, akkor fel sem merül annak a kérdése, hogy a Román Olimpiai Bizottság támogatta-e, vagy sem – kábé ennyire, meg etnikai maszatolásra futotta a Romániai Olimpiai és Sportbizottság főtitkárától annak megmagyarázása, hogy a sportoló miért nem Románia színeiben versenyez.

„Ennek az oka nagyon egyszerű. Edit egy bizonyos kisebbséghez tartozik, és úgy döntött, hogy jobb neki a magyar zászló alatt. Kissé helytelenül beszél románul és jobban tud magyarul, szóval ne kerülgessük a forró kását. Ha elesett volna a lesiklásnál, fel se merülne ez a témakör. Ebből nincs amiért ügyet csináljunk, hisz több tízezer fiatal hagyja el Romániát az egyetem elvégzése után” – reagált Ioan Dobrescu, a Romániai Olimpiai és Sportbizottság (COSR) főtitkára arra a tényre, hogy a Szocsiban szervezett téli olimpián előkelő helyet szerző alpesi síző, Miklós Edit régebben a román válogatott tagja volt, most viszont Magyarországnak szerzett 7. helyezést. Ez pedig a Pro Sport szerint “1990 óta a legjobb eredmény, amit Romániában született sportoló elért téli olimpián”.

„Edit egy román lány, aki az EU alapelveivel összhangban a magyar állampolgárságot választotta. Mi, a Román Síföderációval közösen igyekeztünk megállítani, de ez lehetetlennek bizonyult. Nem tárgyaltunk a témában. Ő egy szenvtelen döntést hozott, azt, hogy Magyarországra megy ” – egészítette ki a főtitkár.

A 2011. január 17-étől a magyar válogatottat erősítő Miklós Edit úgy nyilatkozott, hogy a Román Síföderáció nem támogatta őt, és ezért választotta annak az elhagyását a 2010-es vancouveri téli olimpia után. A felsorolt problémák között olyan is volt, hogy saját zsebéből kellett fizetnie az edzőjét, mert a COSR nem volt hajlandó.

Dobrescu kijelentésének a visszásságait illusztrálja az is, hogy a páros szánkó versenyszámban a román csapat nem tudott indulni, mivel elromlott a szánkójuk, és az a csereszánkó sem volt használható, amit a COSR utánuk küldött.

Külön pikantériája a történetnek, hogy a román téli olimpiai válogatottat Szocsiban a 35 éves, csíkszeredai születésű Tófalvi Éva vezette, aki ötödször képviseli Romániát téli olimpián. A román zászlót is sorozatban másodszor vitte.

A cikkben található videót 02:55-től érdemes nézni. Hallgatni meg… Hát…

Comments

comments