„Kérdésekkel provokált az újságíró” – leleplezték szakmánkat az M1 híradóban

Frissítés: az osztrák külügyminisztérium azt írta a Telexnek, hogy a kritikus kérdések feltevése a média alapvető feladata, ezért a Franziska Tschinderle osztrák újságírónővel szembeni bánásmódot elfogadhatatlannak tartják. „Alexander Schallenberg külügyminiszter azonnal telefonon kereste magyar kollégáját, Szijjártó Pétert. A minőségi újságírás által nyújtott, tényeken alapuló, megbízható információk, valamint az információkhoz való hozzáférés alapvető fontosságú az álhírek elleni küzdelemben” – írta Johannes Aigner, az osztrák külügyminisztérium osztályvezető-helyettese.

Az azóta eltelt idő alatt pedig az M1 újabb riportot közölt a témában. Az előzőhöz képest hosszabb műsoridőt igénylő adásban arról írnak, hogy a „balliberális sajtó” összefogott az osztrák újságíró védelmében.

Az újságíró az első híradós anyag után azt mondta a Hvg.hu-nak, hogy ez az egész nem róluk szól, és nem is arról, hogy nem kapnak választ a kérdéseikre. Ez a budapesti és általában a magyar kollégáikról szól, akiknek naponta, hetente kell szembesülniük ezzel a helyzettel. Akik ezért szolidaritást érdemelnek. Hozzátette: „mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban”. Mindez a riport szerint „öngól”: „Ha ugyanis az Orbán-Salvini-Morawiecki találkozó, vagyis a három ország demokratikus választásokon legtöbb szavazatot szerző, legerősebb felhatalmazással bíró, jobboldali pártvezetőinek találkozója a demokrácia hanyatlása, akkor Franziska Tschinderle és a Profil című osztrák lap szerint a demokrácia csak és kizárólag baloldali lehet.”

———————————————————————————————————–
Nehezen tudtam volna elképzelni ezeket a szavakat egymás mellett, az M1 híradó azonban készségesen állt mindazok rendelkezésére, akik eddig úgy gondolták, hogy az újságíró egyik fontos ismertetőjegye, hogy kérdez. Ehhez képest ízlelgessük csak ezt a mondatot: „Kérdésekkel provokált az újságíró”.

Jön, hogy elröhögjem magam, miközben ezt a mondatot olvasom. Mégis ki talál ki ilyet, és miért? Ez vajon az M1 híradó vicce április 1-jére? Talán addig kérdeztek egy Fideszes politikust, amíg az narancssárga nem lett?! Vagy talán egy frappáns kérdésre véletlenül elfelejtették azt a nyilvánvaló választ adni, hogy Soros György!?

A történet megértéséhez vissza kell mennünk egészen 2019. március 25-ig, amikor Bende Balázs, az M1 hírcsatorna külpolitika rovatának vezető szerkesztője eligazító gyűlést tartott. Két hónappal később pedig – a Fidesznek különösen fontos – európai parlamenti választásokat tartottak Magyarországon.

Az értekezleten  Bende nyíltan kijelentette, hogy melyek a politikai elvárások az intézményben, és azt is, hogy akinek ez nem tetszik, az adja be a felmondását. Ezt onnan tudjuk, hogy amikor 2020 novemberében a Szabad Európa köztelevízióról szóló cikksorozata a második részéhez ért, az ülés hangfelvételeit is leközölték.

Az egyik gyöngyszem:

„A következő a szituáció: mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben … nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza. Akit nem ér váratlanul, azoknak az a kijelentés sem lehet váratlan, hogy az intézmény, ha támogatja, az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés. A jövőben olyan kérdés sincsen, hogy milyen anyagot szeretnék kérni. Olyan kérdés sincsen, hogy hogyan kell megírni azt az anyagot. Aki nem tudja, az is elmehet, és nem kell többet jöjjön” – szögezte le Bende Balázs vezető szerkesztő.

Annak a tényén kevesen lepődtek meg, hogy a köztévé kormánypropagandát tol. Már évek óta teszi ezt migránsokkal, Sorossal és persze az ellenzéki pártok kifigurázásával. De hogy ezt valaki ilyen kendőzetlenül kimondja, nos, az sokak számára egy más tál tészta volt.

Ami pedig ezeket a híressé vált mondatokat illeti, mit is mond Bende? Ja, hogy az M1 újságíróinak nem lehetnek kérdései, illetve, hogy vagy azt propagálják, amit a kormány megkíván, vagy mehetnek amerre látnak…

Csodálkozunk tehát, de inkább nem, hogy az M1 ezzel a címmel jelent be hírt: kérdésekkel provokált az újságíró; a műsorvezetője pedig ezzel a vér komoly felvezetővel indítja az adást, hogy: „provokatív kérdéseknek álcázott állításokkal kereste meg a Fidesz EP-képviselőit egy osztrák liberális újságíró”…

Hogy milyen kérdéseket tett fel az osztrák újságíró, ami annyira kiverte a biztosítékot a Fidesznél, illetve a narrációs hang és szemfüles elemző mögé bújó Bende Balázsnál? Az is kiderül, hisz erről gyártottak le az évi 120 milliárd forintból fenntartott közmédiában egy 3,5 perces riportot.

Röviden annyit nehezményeztek, hogy az újságíró végezte a dolgát, és mert kérdezni. Elküldött e-mailen egy kérdéssort az európai parlamenti képviselők delegációjának vezetőjéhez, Deutsch Tamáshoz: Orbán Viktor miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini olasz jobboldali kormánypárt vezetőjének budapesti találkozójával kapcsolatban, ahol egy új, európai jobboldali szövetség lehetőségeiről tárgyaltak.

Mi volt a provokáció, azaz „az alaptalan állítás” a kérdésekbe rejtve, amivel az összeesküvéshívő „elemzők” szerint az volt a célja, hogy „már előre támadhassák a formálódó erős európai kereszténydemokrata szövetséget”? 

A Profil osztrák lap munkatársa pénteken megjelenő lapjukhoz kért nyilatkozatot, amihez még kérdéseket is merészelt mellékelni. Pedig hát, a Bendéékhez hasonló újságíróknak már jó régen megmondták, hogy nicht ugri-bugri, hanem langsam spazieren van… azaz nincsenek kérdések és punktum! A külpol rovat vezetője pedig már olyannyira hozzászokott ehhez, hogy „példátlan” támadásnak nevezi az újságírói kérdéseket, amely egyébként írásban egy eléggé kedves gesztusnak számít (legalábbis jobb helyeken).

Franziska Tschinderlek újságíró ennek ellenére, úgy tűnik, kényes pontra tapintott rá a Fidesznél, amikor azt kérdezte, hogy a francia és az osztrák jobboldali pártot miért nem hívták meg a találkozóra. Ezt emelték ki a riportban.

Frissítés: ezek voltak a kérdései magyarul:

1. Amikor Orbán, Salvini és Morawiecki Budapesten egyesítették erőiket és bejelentették egy lehetséges új szövetség létrehozását: miért nem volt jelen senki a francia Nemzeti Gyűlés vagy az osztrák FPÖ részéről ezen a történelmi találkozón? 2. Mi a szövetség célja és ki fontolgatja a belépését? 3. Egy euroszkeptikus koalíció létrehozása nem új jelenség és az 1980-as évekig megy vissza. Többször is elbukott olyan témák körül kialakult nézetkülönbségeken, mint például Oroszország, Törökország, vagy az antiszemita támadások. Hogyan lehet elkerülni most a megosztottságot?

 

Ugyanis, bár a Fidesz EP-delegációja nem kívánta kommentálni a kérdéseket, mert szerintük ezek nem valódi kérdések, hű csatlósuk, Bende annál nagyobb lelkesedéssel tette meg ezt a szívességet nekik. Úgy tűnik a kérdéssort annyira a szívére vette, hogy nem is tudott magán uralkodni, és igencsak szubjektív módon azzal kommentált,  „amatőr újságírók kérdeznek olyat, hogy miért nincs ott valaki, akinek a jelenlétéről soha nem is volt szó”. Azzal tetőzte, hogy hozzátette, az újságíró célja ezzel a kérdéssel számára világos: szélsőjobboldali bélyeget szeretne ezzel ráhúzni a most alakuló új európai szövetségre.

 

Utána Bende az újságíró azon kérdését is kielemezte, amely arra várt volna választ, hogy hogyan kerülnék el az esetleges belső és külső összetűzéseket, az antiszemita vádakat, amely nem lenne példátlan az EU-ban.

A külpolitikai rovat vezetője kikérte magának, hogy a Fideszt, illetve Morawiecki és Salvini pártját antiszemita vádak érnék… azt pedig, hogy az új szövetség euroszkeptikus lenne, azzal próbálta cáfolni, hogy eddig erről nem beszéltek…

De tényleg, ne érnék antiszemita vádak a Fideszt? Vagy ne lennének szkeptikusak az EU-val szemben?

Franziska Tschinderlek válasz e-mailjében sajnálatát fejezte ki, hogy Deutsch Tamás a delegáció vezetőjeként úgy döntött, nem szeretne válaszolni az újságírói kérdésekre, mert állítása szerint sok EP-képviselő nagy reményeket fűz a kezdeményezéshez.

A bók után az újságíró kérdéssorát megcsonkítva, három ártalmatlan kérdéssel küldte újra, hátha legalább azokra választ kap.

 

A Fidesz álláspontját erről ismét Bende közli, akinek állítása szerint a három kérdés teljesen érdektelen, amiből megjósolta, hogy milyen hangvételű lesz a pénteken megjelenő, „valószínűleg lejárató hangvételű” cikk.

Ezt követően Bende elkezdi lejáratni a nézők előtt az újságírót, azzal támadja, hogy a jobboldali és nemzeti érzelmű politikusok zavarják, mert veszélyt, fenyegetést lát bennük. Sőt, megbocsáthatatlan módon, még Orbán Viktor miniszterelnököt is bírálta egyes cikkeiben, amiért szintén a csúnya baloldali sajtó a felelős.

Comments

comments