Kartonba csomagolta a virtuális valóságot a Google. Teszteltük

Kartonpapírból kialakított virtuális valóság (VR) szemüveggel nyitott új fejezetet a Google a VR világában, amelyik ráadásul 100 lej körüli áron vásárolható meg (változattól függően – van 340 lejes alumíniumból készült is), ami a piacon nagyon olcsónak számít. Tegyük hozzá gyorsan, hogy azért mégiscsak egy kartonból összeállított valamiről beszélünk.

A téren profinak számító Oculus Rift ezzel szemben nagyjából 1400 lej körül van, ami még vonzóbbá teheti a Google kartonszemüvegét.

Az is profi, ami a Google szemüvegében az igazi extrát adja: saját okostelefonunkat alakíthatjuk át vele a VR-szemüveg “motorjává”. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy annak ellenére, hogy a mutatói szerint a nem bejáratott márkás telefonom is kellett volna működjön a VR-szemüveggel, mégsem működött. Nem úgy a bejáratott márkának számító Samsung Galaxy S4 Mini, ami tökéletesen bevált.

Gyakran elhangzik, hogy az okostelefonok olyan technikai szintre érkeztek, amit már egyáltalán nem tudunk kihasználni: több gigányi RAM-mal, több magos processzorokkal hasítanak, míg mi legtöbbször böngészünk velük, SMS-eket küldünk, messengeren beszélünk, esetleg meg-megeresztünk egy nagyobb teljesítményigényű játékot. Akik ezt mondták, valószínűleg nem gondoltak egy ilyen lehetőségre.

A Google Cardboardjában pont ez a legfontosabb: megnyit egy könnyen hozzáférhető, olcsó kaput arra, hogy a virtuális valóságban rejlő óriási lehetőségeket az egyszerű okostelefonokra fejlesztők is kihasználhassák. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy nem ez lesz az áttörés a VR terén, de lehet mérföldkő, attól függően, hogy mit hoznak ki belőle a fejlesztők, és hogy mennyire, illetve milyen irányban fejlesztik tovább a gyártók. Mindenesetre a cannes-i arany oroszlánt már kiérdemelte a fejlesztés.

És, hogy milyen élmény belenézni? Hát valószínűleg azok, akik már néztek Oculus Riftbe, nem fognak hanyatt esni tőle. Annál inkább az olyanok – mint én is -, akik nem próbálták soha. Egyik kollégám szédült is a VR-tól, mások felkiáltásokkal tették nyilvánvalóvá, hogy tetszik, amit látnak.

Megnéztük Észak-Amerikát felülnézetből, körbenéztünk Chicagóban, Marseille-ben, majd belenéztünk a Versaille-palota 3D-s, audioguide-os túrájába is. A alapapplikációban sajnos elég kevés igazán izgalmas lehetőséget rejtettek el, viszont a Youtube-on vannak bőven 360 fokos videók. Azt lehet mondani, hogy nehéz nem látni benne a potenciált, de ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy még van ahová fejlődni. Mindenesetre egy ilyennel jól el lehet szórakozni, mindenkinek ajánljuk, hogy ha teheti, próbálja ki, legalább egyszer.

Így néz ki szétszerelve

Így néz ki szétszerelve

unnamed1112

A Versaille-ba látogattunk el virtuálisan. A képernyőt a képen a virtuális szemüvegben nem behelyezve látjuk.

Versaille-ba látogattunk el virtuálisan. Így néz ki a mobilképernyő a virtuális szemüvegen kívül

unnamed (1)

IMG_1717

Comments

comments