Itt van a respektet géppuska sebességgel durrogtató Bajna legújabb száma, a Respekt a vérnek 2.

Minden csíkinek brééking! Aki meg nem az, az most betekintést nyerhet a 2000-es évek végi csíki rapszcéna egyik meghatározó figurájának, Bajnának a munkáiba. Szóval itt van, megérkezett Bajna rapeposzának, a Respekt a vérnek a második része.

Ha csíki vagy, akkor a 2010-ben Detty közreműködésével megszületett első rész óta tudod, hogyha a Tudor negyedben jársz, akkor kinek kell adni a respektet. És persze, ha csíki vagy, akkor azt is tudod, hogy respekt jár a városnak, de respekt a spanoknak is, akik veled nyomulnak.  Ugyanakkor emlékezned kell arra is, hogy respekt jár azoknak, akik már elhunytak. 

A respekteket géppuska sebességgel durrogtató Bajna ebben a nagy sikerű számban már utal arra az irányvonalra, amelyet máig és egyre erőteljesebben képvisel, amikor azt mondja, “respekt a határon túli magyaroknak, akik a leginkább megtörtek, de meg nem hajoltak”, illetve “respekt a nemzetnek”, majd azzal tromfol rá, hogy “torkom szakadtából ordítom: Vesszen Trianon! / a bitófára veletek, elveszni hazám nem hagyom”. Persze már az erre érzékenyeknek, a cím egyértelmű utalást tesz arra, hogy kinek is jár az igazi respekt (ld. egy vérből valók vagyunk).

Azonban a mély beleéléssel felkarcolt szavak ellenére a műben inkább az egzisztenciális szenvedés domborodik és a bűnös emberiség ostorozásának régi hagyományára történik utalás az olyan énekbetétekkel, mint “a feszületek lángolnak égnek, a bűneink az egekig égnek”. Ha már az énekbetéteknél tartunk, itt érdemes kiemelni Bajna másik stílusjegyét: a rímek ütemesen bevitt veséseinek énekbetétekkel való megtörését, amelyek hol elmélyítik a fájdalmat, hol erőt adnak úgy a lírai én, mint a hallgatóság számára.

Nem hiába viszont a 142 ezer megtekintés a számon, hiszen a rímek jól pörögnek és a klip is jól átadja a 2000-es évek végének Tudor negyedi hangulatát (a helyet közelebbről ismerőknek még pontosabb koordinátákkal szolgálhatok, ha azt mondom a Copiloros-életérzést).

A Respekt a vérnek 2. azonban elmarad elődje nagyszerűségétől, mivel abban az örök érvényű dilemmában marad alul, miszerint nem a legszerencsésebb konkrét aktuálpolitikai utalásokkal teletűzdelni egy alkotást, mert az veszíthet művészi értékéből.

A raper a Respekt 2-ben a frusztrált székely ember archetípusát hozza, amikor egy “Székely vagyok, nem piskóta” felirattal ötvözött Igazi Csíki Sörös pólóban robbantja be a klipet. Viszont annyi előnye van a dolognak, hogyha mondjuk egy olyan kisebbségvédelmi konferencián kellene bemutatni az erdélyi magyarság problémáit, olyanoknak, akik egy vak mukkot nem hallottak rólunk, akkor tuti csak Bajna klipjét kellene vinni, mert képes lenne 3 percben összefoglalni mindazt, amit tudni érdemes. Más kérdés, hogy a szélsőjobbos szólamokat a konferencia résztvevői nem tudnák hova tenni.

De ajánlom a klipet azoknak is, akik az elmúlt félévben Csipkerózsika álmot aludták és szeretnék bepótolni a fejleményeket, hiszen RIA-RIA-HUNGÁRIÁZások közepette összefoglalót kaphatunk az olyan ügyekről, mint a székely terrorvád, a különböző zászlóperek, Úzvölgye, a Békás-szoros hovatartozása vagy a MOGYE-ügy. De az is simán meglehet, hogy a klip tulajdonképpen egy Székelyföld.ma reklám, csak elfelejtették kitenni a kis x-et a címébe, hiszen a videó fele konkrétan abból áll, hogy screenshot-okat látunk a portálról.

Bajna legújabb œuvre-ja egyébként annyiban kapcsolódik a most már 1-sel jelölendő Respekt a vérhez c. számhoz, hogy átveszi annak refrénjét, ám a rímek itt már döcögősebbek, azonban csöpögősségükből jottányit sem veszítettek.

Ja persze, majd’ kifelejtettem a fő mondanivalót: önrendelkezést Székelyföldnek!

Comments

comments