Ismét lecsapott a Csej Sápte-csoport: szétmémesítették Nagybánya húsvéti „nyulát”

Sokszor úgy tűnik nekem, hogy újabban a körítésre több időt fordítunk, mint magára a történés megélésére. Legyen szó ezalatt húsvéti és karácsonyi díszítésről vagy bármi egyébről, aminek hagyományosan sokkal több köze van a belső megéléshez, mint a külsőhöz. Valahogyan mintha összekevertük volna a szezont a fazonnal, a lelkivilágot a tárgyival. A sátoros ünnepek táján városaink központjai átváltoznak harmadrangú Disney-epigonokat idéző giccses színpadokká, ahol töméntelen mennyiségben halmozzák egymásra az ünnepi díszletet megtervező „szakik” a rondábbnál rondább fröccsentett szobrokat.

Mivel most épp a tavaszi ünnepkörben vagyunk: a nyulak, a tojások, a csibék „erdeje közt visz az ember útja”, ha kitéved a városközpontba.

És persze, hogy is ne menne, amikor húzza a tavasz, ki lehet ülni a teraszokra, miközben a gyerek is elnyalogat közben egy fagylaltot. Így mindenki jól jár. Kattannak a szelfik, fogynak a sörök és a vattacukor, a szar gazdasági helyzetben pedig ez nemcsak a politikusoknak jó, mert lakosaik legalább egy ideig nem a koronavírusos számokkal és a városvezetés malőrjeivel van elfoglalva, hanem végre a kisvállalkozóknak is csurran-csöppen valami.

Azonban bármennyire is idilli kép, hogy magyar és román húsvétkor a karácsonyihoz hasonló giccsparádé lepje el a várost, sajnos nemcsak a rútságot, ízléstelenséget lehet felróni a városházának, akik ezekre a vacakokra szerződtek, hanem azt is, hogy számolatlanul költötték rá a közpénzt járvány idején.

Azaz méregdrágán szerezték be őket!

Az esetre pedig a magyarellenes AUR párt társelnökét is szétmémesítőGeorge Simionnal magyar himnuszt szavaltató Csej Sápte Ánj Din Árdéál csoport is felfigyelt.

 

A Csej Sápte tagjai ezúttal a horrorfilmkészítőket is megihlető (vagy egyenesen azok munkáját dicsérő) nagybányai húsvéti díszítést trollkodták szét, vagyis annak egy nagyon jellegzetes figuráját:

Amelyet talán jogosan hasonlítottak a Donnie Darko horrorfilmhez:

De a valóság vs. Nagybánya mémek is megjelentek:

Azt viszont már a Transindex érdeklődte meg, hogy pontosan mennyibe is került ez, és az ehhez hasonló (de talán kevésbé horrorisztikus) húsvéti díszlet.

A lakosságból lehet nem mindenki osztja a Csej Sápte véleményét a dologról, de abban talán megegyezhetünk, hogy a szerződésben szereplő 43 000 euró (211 676 lej), az itt megtekinthető díszletre, enyhén szólva is rengeteg! Tegyük hozzá, hogy ez az összeg pár éve sajtóértesülések szerint még „csak” 4 600 euró volt és érdekes módon általában közvetlenül vagy közvetetten ugyanaz a cég kapja meg a megbízást.

Összehasonlításként, például Szatmárnémetiben is megjelent néhány meglehetősen ronda díszelem, pl. egy horrorcsirke vagy zöld kígyók által fojtogatott kosár:

A közösségi médiában viszont nem ez, hanem a magyar húsvéton kihelyezett, “begombázott” gomba vitte a prímet, amelyért a szatmáriak közül sokan szívatták a városházát. A gombát a román húsvétra már nem is tették ki.


A humor ellenére a szatmáriak még mindig kevesebbet költöttek a húsvéti díszekre, ők ugyanis, mint megtudtuk, 10 000 eurót áldoztak erre a célra (azaz 49 248 lejt).

Járvány és a gazdaságra nehezedő nyomás idején persze ennek a pénzösszegnek is lehet, hogy lenne jobb helye, pláne úgy, hogy az önkormányzat az adófizetők zsebéből ezt az összeget csak bérlésre szánta mind a két esetben. Azaz csak a magyar és a román húsvét alkalmára lett elköltve a 43 000 és a 10 000 euró, ami az előző és az elkövetkezendő években ismétlődni fog!

A végeredmény pedig magáért beszél…

Ha olvasóink is megörökítettek ehhez hasonló húsvéti díszítést, vagy a blogbejegyzés kapcsán valakinek mém-ötlete támadt és elküldené a T-Rex-nek, hogy mások is láthassák, a képeket az ugyelet@transindex.ro-ra várjuk!

Comments

comments