Írjuk fel ezt a nevet, hogy Szilvássy Carola! aug19

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztom

Írjuk fel ezt a nevet, hogy Szilvássy Carola!

Őszinte leszek, amikor elmentem Szilvássy Carola receptes könyvének a bemutatójára, még nem sokat tudtam a szerzőről. Találkoztam már párszor a nevével, de soha nem vettem a fáradtságot és nem is érdekelt annyira, hogy rákeressek. Tíz perccel ezelőtt megtettem, s most már igazán pironkodom.

szilvassykarola

Az interneten felelhető jellemzések – és a mai könyvbemutatón is – leggyakrabban a közéleti és irodalmi tevékenységét emelik ki, illetve a Bánffy Miklóshoz fűződő viszonyát említik, amiről Nyáry Krisztián is írt egy érdekes szösszenetet a Facebookra. Többször jellemzik úgy, mint aki a korában különcnek számított, olyan nőként, aki gyakran szembemegy a kor társadalmi normáival, és szerette a szüfrazsetteket. Elmondják róla, hogy vállalkozó szellemű, feltűnő jelenség volt, akiről gyakran szólnak a társasági pletykák. Majd kitérnek arra, hogy próbálkozott amatőr színészettel, illetve rendre megemlítik, hogy az orvosi egyetemen diplomázott, mai megfogalmazás szerint kb. műtős nővérként, s mint ilyen, az első világháborúban is részt vett. S persze elmaradhatatlan a művészet- és irodalompártoló tevékenységének a megemlítése, az Erdélyi Helikon létrehozásában játszott szerepének a hangsúlyozása. Ha jól értettem, akkor gyakorlatilag ő találta ki.

Aztán megtudjuk, hogy erős, szenvedélyes és vagány nő volt, s valószínűleg öntörvényű is, akinek csak a házvezetőnője tudott parancsolni. És pártolta a női emancipációt. Aki szeretett túrázni a Nyugati-Kárpátokban és sportolni is. Sőt, valószínűleg ő volt az egyik első nő, aki repült, még 1912-ben, ráadásul Louis Blériottal, a francia repülőgép-feltalálóval. És vigyázott az alakjára, míg korának arisztokrata asszonyai rendszerint 100 kiló fölött voltak, ő egészséges életmód szerint élt, gyümölcsnapokat tartott, sőt, még a receptes könyvében is modern recepteket gyűjtött össze. Fúziós receptjei vannak.

Molnár Bánffy Kata, Farkas Adrienn, Kovács Attila Zoltán, Szebeni Zsuzsa és Ugron Zsolna

Molnár Bánffy Kata, Farkas Adrienn, Kovács Attila Zoltán, Szebeni Zsuzsa és Ugron Zsolna

És igen, tudom, hogy most mindenki arra gondol, mert egyszerűen benne van a levegőben, hogy feminista volt. Amit szinte sehol nem írnak le, és a beszélgetésen is alig akarták kimondani. Igen, valószínűleg konzervatív feminista, ahogyan Molnár Bánffy Kata fogalmazott a múlthéten megjelent Origós cikkre utalva. Szerintem legyünk büszkék arra, hogy volt egy erdélyi feminista arisztokrata. És írjuk fel a nevét. S kövessük a híreket, mert szerintem az elkövetkezendő időben még sokat fogunk hallani róla, ha Szebeni Zsuzsa kutatón múlik, akkor biztosa. Aki többet szeretne tudni Szilvássy Caroláról, annak ajánlom a Google-t, a következő eseményig az is megteszi.

02

Ha pedig az érdekelne, hogy miért írt ez a nő egy receptes könyvet? Egyszerűen ugyanúgy segíteni akart, mint egész életében. A recepteket tartalmazó füzeteivel Kemény János angol feleségének, Augusta Patonnak készült, hogy ismerkedjen az erdélyi konyhával.

03

Bocs, hogy nem idéztem neveket, de a beszélgetés tipikus szakértői elbeszélgetés volt, amikor félmondatokkal és megjegyzésekkel mondják el a dolgokat, és talán fel sem tűnik, hogy a közönség nem annyira jártas a múltszázad arisztokráciájának és erdélyi irodalmi életének világában. Számomra egyáltalán nem meglepő, hogy a végén már senki nem akar – vagy inkább tud – kérdezni. Meg aztán a hőség is elég nagy volt ahhoz, hogy ne akarja senki kérdésekkel tovább húzni az időt.

Comments

comments