Ikonokat tett ki a tömbházlakására, belekötöttek a pópák

Abszurd dráma alakult ki Botoșaniban, ahol az intézményes és az interiorizált vallás eposzi összecsapásának lehet ország-világ a szemtanúja. Ez nem olyan szép, mint a saraiui piac Madonnája, és nem is olyan laza, mint az új román mém, a Nemszólokbele ember, azonban annál komolyabb.

Az történt ugyanis az Úr 2015. esztendejében, hogy egy istenfélő botoșani-i fiatal ikonokkal és feszülettel díszítette tömbházlakása külsejét. Raimond akkor tett bizonyságot mély hitéről, amikor a tömbházlakása hőszigetelését végezték. Beleegyező aláírásokat gyűjtött, majd kitette a különleges, időjárási viszontagságoktól óvó réteggel lefedett ikonokat. Raimond amúgy ritkán tartózkodik Romániában, általában Hollandiában dolgozik.

Forrás: Adevarul

Forrás: Adevarul


A helyieknek ezzel örömet okozott, meg szoktak állni, keresztet vetnek, néha imát is mondanak. Sőt, a környékbeli öregeknél az a szokás alakult ki, hogy napi sétájukat arra felé teszik, hogy imádkozhassanak a tömbházlakás előtt.

Azonban az ortodox pópák körében nem ennyire népszerű a spontán alakult zarándokhely. “Ilyesmi nem engedélyezett. Csakis a templomokban szabad szenteket festeni. Ezt tanítja az egyházi festmények művészete. Szerintem az Egyház ezt nem engedélyezte” – ostorozza a fiatalt és tettét Ioan Diaconu, a Botoșani-i Teológiai Szeminárium volt igazgatója.

A helyiek szerint ezek az ikonok nem kevésbé szentek, mint a templomban lévők, sőt egy az egész közösség által a hitéért tisztelt fiatal “hitéből fakadtak”, így továbbra is tisztelni fogják őket.

Nem tudjuk elképzelni se, hogy még milyen fordulat jöhet ebben a történetben, de szívdobogva várjuk a következő felvonást.

(via Adevarul)

Comments

comments