Így is lehet “ünnepelni” december elsejét

A Facebook – ahogy az várható volt – megtelt ma mindenféle december elsejés posztokkal, most csak a végleteket mutatom meg.

Az egyik véglet az a kézdivásárhelyi kezdeményezés, amelynek során fekete zászlók kerültek ki a központban két épületre, összesen 5-6 darab. Ma délben a HVIM-esek szerveztek a városban egy megemlékezést, talán a zászlók megjelenésének is ehhez van köze. Legalábbis ezzel az üzenettel együtt tálalva ez elég valószínű:

 

dec1

 

Ezzel először speciel nem a Facebookon, hanem a realitatea.net-en bukkantunk rá, egy olvasójuk küldte be nekik, és persze azóta is szidják a kommentelők a magyarokat, még Google Translate-es magyarsággal is, hogy biztosan értsék, melyik irányban van a kijárat az országból. Aztán megtaláltuk a képet a kézdi Facebook-oldalon is, és helyi ismerőseink is megerősítették, hogy a zászlók valóban kint vannak, és nem, nem valakinek a halálát gyászolják velük.

 

Egy ilyen után jó szembemenni más típusú posztokkal is, ezekből is mutatok:

 

 

Laurentiu Ghilencia bejegyzését nem tudom beszúrni, de bemásolom:

“Daca romanii s-ar duce si ar infige de 1 decembrie cate un steag secuiesc/ maghiar la fiecare poarta de etnic maghiar s-ar duce dracu toata propaganda romana si maghiara pe aceasta tema.
In toata tara fiecare comuna are cate un steag propriu si numai localitile cu populatie majoritar maghiara nu au voie sa aiba cate unul cu simbolurile lor locale si istorice.
In toata Europa minoritatile si majoritatile arboreaza steagurile minoritatilor numai in Romania sare toata lumea de cur in sus pentru asta. Asta e frate…in Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Satu Mare samd traiesc mari comunitati maghiare. Si traiesc impreuna cu romanii, germanii, tiganii, sarbii, ukrainienii si alte natii din Ardeal. Nu poti sa le negi existenta si nici sa-i extermini.
Transilvania nu e nici a Romaniei si nici a Ungariei ci este a tuturor locuitorilor care s-au nascut si traiesc acolo.
La 1 decembrie 1918 unirea nu s-a facut numai cu romanii din Ardeal si Banat ci si cu ungurii, germanii, tiganii, sarbii, slovacii, ukrainienii, evreii si restul populatiei de acolo. Pentru a face o Romanie moderna si prospera pentru toti locuitorii ei. Vechiul Regat nu a cucerit Ardealul sa faca ce doreste acolo ci provinciile s-au unit iar majoritatea romana din Ardeal si minoritatile au primit garantii scrise chiar prin actul unirii de la Alba Iulia. Multe nerespectate.”

 

És ez a kép a szöveghez:

 

zaszlo

Comments

comments