Hülyét csinált a nőkből az igazi szépség nevében a Dove? Jött rá válasz is

A Dove 2004-ben kezdte meg kampányát, amellyel állítólag az egészségesebb testkép, a természetes szépség és a nők önbizalmának növelése mellett áll ki. Tényleg sikeres  is volt, így évek óta újabb és újabb megható ötletekkel állnak elő, hogy elnyerjék a célközönség szimpátiáját: természetesen a teljesen átlagos nőkről van szó, akik épp eleget küzdenek nap mint nap azért, hogy megfeleljenek a szépségideálnak, jól esik nekik is néha letenni a fegyvert.

A legújabb reklámjukkal viszont sokak szerint most már ők is túl messzire mentek: a „semmit” tartalmazó, bőrre ragasztható szépségtapaszos „kísérletükkel” sikerült teljesen elkeseredettnek és hiszékenynek beállítaniuk a nőket. Igen, a nők nemcsak annyira manipulálhatóak, hogy folyton beveszik, hogy a média sulykolta szépségideál mellett ők csak rút kiskacsák lehetnek, de ugyanúgy felülnek a karjukra ragasztott szépségtapasznak is, ha azt egy pszichológus kellő körítéssel tukmálja rájuk. A placebo-hatás nem marad el, két hét után a nőknek minden simábban megy, mint korábban. Tanulság? A szépség benned van? Vagy inkább: mindegy, csak ne neked kelljen bármin elgondolkodni és változtatni?

Válaszként született egy paródia is, amit az Above Average Productions amerikai humorista csoport készített, és amely elég szellemes ahhoz, hogy helyre tegye az egész Dove-jelenséget.

Egyébként a korábbi Dove reklám, amelyben egy törvényszéki rajzoló készíti el a nők portréját a saját, illetve az ismerőseik leírása alapján, hatalmas siker volt, de nekem már az is túl erőltetettnek és csinálmánynak tűnt. Erősen megkérdőjelezem, hogy le lehet úgy lerajzolni valakit, hogy az, aki az útbaigazításokat adja, nem látja a rajzot és nem tudja korrigálni az esetleges hibákat – ahogy az egy fantomkép esetében rendszerint történik. (Hogy lehet így eltalálni például az arc arányait? Ha mindkét verziót ugyanaz a személy rajzolja, nem befolyásolja eleve az eredményt az eredeti elvárás?). A kérdések ellenére ez lett minden idők 8. legnézettebb és 4. legmegosztottabb videója, vagyis valóban hatásosra sikerült.

Update: olvasónknak hála kiderült, hogy persze ennek a reklámnak is készült már nagyon profi paródiája. (Köszönöm a linket Kovács Botondnak!)

Comments

comments