Hogyan lesz a békából királyfi? nov07

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztom

Hogyan lesz a békából királyfi?

beka

Röviden: hallucinálva. A hosszabb magyarázatot a bejegyzés végén lehet elolvasni.

Igazából azért mentem a XX. Nemzetközi Vegyészkonferenciára, a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Karára, hogy meghallgassak egy ismeretterjesztő előadást Fülöp Ferenc magyarországi akadémikustól a dizájner drogokról. Aztán kiderült, hogy annál sokkal többet nem fogok megérteni az egészből, hogy a drogok veszélyesek, a gyártókat csak a pénzszerzés hajtja, nem legálisak és nem biztonságosak, mint ahogyan a legtöbb esetben hirdetik őket. Vagyis annyiban legálisak, hogy még annyira újak, hogy nem kerültek rá a rendőrség tiltott szereinek listájára, de majd valószínűleg rajta lesznek, s legfeljebb csak a gyártóknak lehetnek biztonságosak, mert nem kerülnek börtönbe az előállításuk miatt, a használók azonban gyakorlatilag kísérleti alanyok. Maradjunk annyiban, hogy túl sokszor fordultak elő olyan szavak az előadásban, mint kötés, szintézis vagy származék.

De közben megtudtam, hogy 1904-ig a Coca-Cola kokaint tartalmazott, ami nyilván hozzájárult a népszerűségéhez. És azt is, hogy a salemi boszorkányok elítélésének hátterében a lizgersav származékok állnak (lizgersav származék például az LSD). Fülöp elbeszélése szerint abban az időszakban, a 17. század végén Amerikában nagyon nedves időszak volt, ilyenkor pedig gabonanövényekben a gombás fertőzés megemelkedik, és mivel akkor őrlés előtt nem tisztították meg a gabonát, ez a lisztbe is bekerült, ami kenyérbe sütve hallucinációkat okozott.

És így derült ki az is számomra, hogy a békából a bufotenin nevű szer miatt “lesz királyfi”, ugyanis a varangyfélék családjába tartozó Incilius alvarius faj fültőmirigye is olyan anyagot választ ki, amelynek egyik összetevője a bufotenin. Ez a szer pedig tiltott, mert hallucinációt okoz.

Comments

comments