Frigda pásztor és a civilizátor mítosz, a civilizátor hős, a gramofon

Nem érted a címet? Nem baj, mi se nagyon. Nehezen lehet elrontani egy olyan egyszerű kérdésre adott választ, mint hogy “miért indul az EP-választásokon?”, de egy, a Forta Civica színeiben EP-választásokra induló úriembernek mégis sikerült, és olyan szépeket nyilatkozott, hogy azóta biztosan mindenki neki telefonál különféle tudatmódosító szerekért.

Eleinte még nem gyanakszunk, mert kitérő válaszát részvétnyilvánítással kezdi a kisgép-balesetben elhunytak családjainak, ez még beleférne. De aztán jön A REVELÁCIÓ, megpróbálom lefordítani, bár eredetiben sokkal élvezetesebb:

Ez a tragikus bűnösség , akárcsak Szophoklész tragédiájában, nehezen mérhető, főleg azért, mert éppen egy kozmogonikus földrengés kellős közepén vagyunk, amelyet az archaikus mítosz, az archaikus hős, Frigda pásztor és a civilizátor mítosz, a civilizátor hős, a gramofon közötti konfliktus okoz.

Értjük, ugye, a GRAMOFON! Kedvenc középiskolai magolóskönyvünk, az Eseul nem tartalmazott ilyen gyönyörű mondatokat! Pedig ott is volt bőven axis mundi meg ţăran filosof, és o caricatură a unei străzi italiene pictată in moloz (vagy valami ilyesmi), sőt, a Mioriţa csobánjának valami kozmikus esküvője is. Ez már a napmaglátó magasságában jár, aki szerint a fénygömblélek egy ikozaéder alakú gömb:

Comments

comments