Figyelem, újra próbálkoznak a balesetes átveréssel!

A közvetlen közelünkben sújtott le újra a kb. két éve keringő telefonos átverés, amellyel gyanútlan emberekből akarnak pénzt kicsalni a lehető legaljasabb módszerrel. Egyik kollégánk édesanyját hívták fel az imént, hogy a fia (kollégánk testvére) balesetet okozott: elütött egy kislányt, akit helikopterrel szállítanak egy bukaresti kórházba. A fiút a börtöntől kellene megmenteni, és már fogadtak is neki ügyvédet, akinek gyorsan pénzt kellene utalni. A telefonáló odáig ment el, hogy közölte, a fiú sokkos állapotban van, és nem nagyon tud beszélni, de ha akarja az édesanyja, odaadja a telefont…

Az édesanya szerencsére az ijedség ellenére megőrizte annyira a lélekjelenlétét, hogy feltűnjön: a telefonáló csak harmadik rákérdezésre közölte a baleset helyszínét, miután maga az anya árulta el, hogy hol tartózkodik éppen a fiú. Ezért odáig nem jutottak el, hogy bármilyen adatot kicsaljanak belőle, ezen a ponton azt mondta, hívják fel később, és letette a telefont. Ezután megpróbálta elérni a fiát, ami nem sikerült, így kollégánkat hívta, aki először szintén megijedt, de azonnal gyanúsnak találta a történetet. Mire elmesélte a szerkesztőségben, és mindenki rögtön mondta, hogy hány ilyen történetet hallott vagy olvasott még, és egészen biztosan ugyanerről van szó, a “sokkos állapotban levő fiú” is jelentkezett, hogy csak gyűlésben van, azért nem elérhető…

Ez a történet ugyan happy enddel végződött, viszont 2012 decembere óta több száz embert vertek így át, akár 2500 eurót is kicsalva belőlük. Leírva vagy a számos eset ismeretében persze egyből nagyon átlátszó sztori, de beláthatjuk, amikor valakit azzal hívnak fel, hogy a gyermeke veszélyben van, nem biztos, hogy logikusan tud gondolkodni. A legszomorúbb, hogy olyan eseteket is jelentettek, amikor a csalók nem jutottak pénzhez, az áldozat viszont belehalt a sokkba.

atveres
(A Kolozs megyei rendőrség információs plakátja)

A román sajtó által “balesetes módszernek” (metoda accidentului) nevezett átverés forgatókönyve enyhén eltérhet, volt, akit saját fia nevében hívtak fel, rosszul hallható környezetből, mások nem ügyvédre, hanem műtétre kértek pénzt. A cél azonban mindig ugyanaz: a hirtelen pánikra és a szülői féltésre való alapozás, a gyenge pillanatok kihasználása. Az utalást legtöbbször a Western Unionon keresztül kérik, mivel az nem követhető nyomon.

A módszer “alkalmazói” nem mindig ússzák meg: volt olyan kiszemelt áldozat, akitől nem utalást kértek, hanem azt, hogy személyesen adja át a pénzt, ő meg a rendőrséggel ment az “átadásra”. Szeptember elején pedig Nagyváradon vettek őrizetbe két csalót.

A rendőrség korábbi közlését mi is csak megerősíteni tudjuk: ha bárki hasonló helyzetbe kerül, próbálja meg nem elveszíteni a fejét, mivel az egészen biztos, hogy baleset esetén soha nem a pénz az első, sem orvosi ellátásra, sem jogorvoslatra nem kérik el rögtön.

Comments

comments