Férfitaszító a lakásod? Vigyázz, egyedül maradsz!

A Valentin-napról írt cikkemhez a héten több mint 500 randiötletet olvastam, számtalan vallomást kellemes, szörnyű vagy emlékezetes találkákról, és persze minden mást, ami a szerelemről és párkeresésről szól. Így került elém a Daily Mail cikke, amely azt tárgyalja, hogy nőként hogyan rendezzük be úgy lakásunkat, hogy az bevonzza a férfiakat.

A Feng Shui nyugatosított változata ismét nagy népszerűségnek örvend, legutóbb Marie Kondo Netflix-sorozatának köszönhetően lett újból napirenden a lakás energiatípusok szerinti berendezése. A bágua a taosita kozmológia részeként a valóság nyolc elemét jelenti, a térrendezésre átültetett bágua-térkép nyolc különböző életterületre összpontosítva tűzi ki a pozitív energia, a csí áradásának optimizálását. Ennek értelmében Hír/Hírnév, Szerelem/Házasság, Alkotókészség/Gyerek, Segítőkész emberek/Utazás, Emberi kapcsolatok/Karrier, Önművelés/Tudás, Egészség/Család és Gazdagság/Siker szekcióra tagolódik lakásunk vagy szobánk, a tér közepének szabadnak kell maradnia. A Feng Shui értelmében úgy kell berendezi a teret, hogy a különféle térfelületeken elhelyezett tárgyak, képek életútjukon erősítsék, az önmegvalósításban segítsék a ház lakóit.

Nem nehéz.

Tavaszi nagytakarításnak is nevezhetjük azt, amit Marie Kondo klienseivel művel, azaz a régi ruhadarabok kiszelektálását, a lomtalanítást, a ház átalakítását, hogy szellősebb legyen és nagyobb mozgásteret biztosítson a benne élőknek. A Feng Shui amúgy egy érdekes játék, ha nem vesszük túl komolyan, és nem esünk kétségbe például azért, mert a lakásunk Szerelemszekciója sehogy sem esik egybe a hálószobával, vagy mert a Karrier pont a bejárati ajtóval ütközik, ahol kényszerűen kabátokat és cipőket tárolunk, és még nem helyeztünk el vizes képet sem.

A Daily Mail cikke azonban egy lépéssel továbbmegy a téroptimizálás szükségszerűségén, és Suzanne Roynon „beltéri terapeutával” közösen azt próbálja kideríteni, hogy az újságíró, Liz Hoggard lakásában mely tárgyak bírnak „férfitaszító” hatással. A szöveget olvasva Hoggard újságírói állásfoglalása nem feltétlenül világos: hol enyhén ironikus, hol egyetért a lakásterapeuta megállapításaival, aki többek között olyanokat mond, hogy a kaktuszok, a könyvek (főleg a deprimáló címűek) és a női arcokat, alakokat ábrázoló képek mind-mind elűzik a (ezek szerint véletlenül odatévedő) férfit. Roynon ad pár jótanácsot is, ez vitathatatlan: a fájdalmas múltat eszünkbe juttató vagy érzelmileg állandóan felkavaró tárgyaktól érdemes megválni, és a minimalista berendezés értelemszerűen megkönnyíti az életünket.

Liz Hoggard újságíró és Suzanne Roynon lakásterapeuta és egy csomó baj Liz lakásán. Forrás: Daily Mail

Liz lakását körbejárva Roynon arra a megállapításra jut, hogy az újságíró egy erős, független nő, és ez bizony nem túl vonzó, ha történetesen párkeresőben van. A cél ugyanis az, hogy a férfi, akit Liz felhív lakására, ne ijedjen meg a nő szingliségétől és autonómiájától, hanem otthon érezze magát. A hálószoba változzon budoárrá, ahol a férfi jól érzi magát. Szakítás után szerinte ajánlatos kicserélni az ágyat.

A lakásterapeuta célja az, hogy friss egyedülállóknak segítsen a saját ízlés felfedezésében és a reményteli jövő beinvitálásában. A lakásban felhalmozott tárgyak és ruhák kapcsán három kérdést tesz fel a klienseknek: „Szeretem?”, „Fogom használni?” és „Szükségem van rá?”.

A cikk végére az újságíró kezdeti fenntartásai ellenére végül elégedetten számol be az élményről, s bár úgy sejti, egy-két női alakot ábrázoló festményt vissza fog csempészni a nappalijába, a lakberendező munkája szerinte megéri a 400 fontot (kb. 2150 lej).

Az akció árán túl az is elég problémás, hogy eleve csak férfiakat próbál beinvitálni az új berendezkedés, arról nem is beszélve, hogy a szerelem mellett eltörpül az egészség, a család és az alkotókészség – hogy csak párat említsünk a nyolc fő életterületről. Veterán bérlőként, egy szobára és közös konyhára-fürdőre korlátozva, eléggé elszomorít a gondolat, hogy az ágyam melletti könyvespolc valamelyik új kedvesemet elrettentené a szerelmeskedéstől. Tévedés ne essék, nem pont a párnáról látná meg Simone de Beauvoir-tól A második nemet vagy Thomas Pynchon Beépített hibáját, de legyünk őszinték: e logika mentén ki ne riadna meg ezektől a borzasztó címektől? Hogy hol találkozik a kaktusz és férfiasság, az viszont kérdés marad. És az erős nők a falon? Azt hittem, egy párkapcsolat két független ember közös elhatározásáról szól.

Félelem és rettegés a hálószobában.

Milyen lenne egy férfi terében elvégezni ezt a gyakorlatot? Vajon a szakértő szerint milyen cuccoktól kellene megválni egy agglegénynek, aki épp társkeresőben van? Pár tipp: paróka, fali kardok, combfix, aktuális barátnő. Nem ítélkezés, csak nehezebben menne a dolog. Valamint: samponon kívüli kozmetikumok (férfiatlan), lábas-edény-serpenyő (melyik férfi főz?), végezetül a rend és a szennyes zoknik hiánya is eléggé rémisztő lehet egy igazi nő számára.

Örvendjünk, hogy idén is túléltük a Valentin-napot, és ha úgy van, vegyük rá magunkat a tavaszi lomtalanításra. De a kaktusz maradjon!

Comments

comments