Ezért volt tele ma reggel a hírfolyamod egy kék-fekete ruhával

UPDATE Lelkiismeretvizsgálatot tartottam, és a következőkre jutottam:

1. Tévesen írtam, hogy erről a képről is bárki láthatja, hogy kék-fekete. Dehogy láthatja, ez a vitának a lényege. A publikálás után kaptam olyan üzenetet is, hogy ez miféle poén, egyértelműen fehér-arany az a ruha, mi a vicc benne, amit nem ért?
2. Lehet, hogy maga a vita egy first world problem, de ettől még felhívta a figyelmet erre a nagyon érdekes, eltérő színpercepcióra, amely ugyan nem újdonság, de ekkora mértékben szerintem még sosem érzékeltünk.
3. Nem magyaráztam el elég jól, hogy mitől a különbség, szerencsére az Independent megtette.

Eredeti poszt

Amíg mi itt mit sem sejtve aludtunk az éj leple alatt, a világ másik felén, ahol éppen nappal volt, felrobbant az internet, méghozzá a legkeményebb first world problem miatt, amit az utóbbi időben láttam. A Tumblr-ról indult élet nagy kérdése csupán ennyi: ez a ruha kék-fekete vagy fehér-arany?

kek

Bár még ez a kép alapján is simán rávághatnánk, hogy természetesen kék-fekete, a kép annyira rossz minőségű hogy elgondolkozhatunk, vajon nem-e a bekékülés és a befeketedés a hiba benne, és eredetileg tényleg fehér és aranyszínű volt? Emellett nem mindegy, hogy milyen képernyőn nézzük, és még az emberek színpercepciója is különbözik – biztos mindenki összeveszett már azon élőben is, hogy egy ruha kék vagy lila, vagy éppen lila vagy fekete.

Szerencsére a Photoshop segít eldönteni, hogy a kép csal, méghozzá túlexponált, és ha kijavítjuk az expozíciót, egyértelművé válik a ruha színe, ha meg még jobban elrontjuk, kiderül, hogy miért látták egyesek fehér-aranynak. Köszönöm, internet, hogy ha már ezzel volt tele a hírfolyamom, rögtön meg is volt magyarázva, így a nap folyamán foglalkozhatok egyéb dolgokkal is, nem kell ezen törnöm kétségbeesetten a fejem.

kekeke

feher

Comments

comments