Ez a kulturált ember nyolc tulajdonsága. Vagy mégsem?

Csehov a bátyjának szóló levelében írja le 1886-ban a kulturált ember nyolc tulajdonságát. Az orosz drámaíró szerint azoknak, akik otthonosan akarják érezni magukat és boldogok akarnak lenni a kulturált emberek között, a következő tulajdonságokkal kell rendelkezniük:

1. Tiszteletben tartják az emberek személyiségét, ezért mindig kedvesek, szelídek, udvariasak és készek arra, hogy adjanak másoknak. Mindenből nem csinálnak problémát, ha együtt élnek valakivel, nem lármáznak egy elveszett radírdarab miatt. Megbocsájtják a hideget, a zajt, és megtűrik az idegeneket a saját otthonukban.

2. Kedvelik a koldusokat és a gazdátlan macskákat. Fáj a lelkük amiatt, amit a szemük nem lát. Éjjel is fennmaradnak, hogy másnak segítsenek. Fizetik a testvérük egyetemi tandíját, és ruhát vásárolnak az anyjuknak.

3. Tiszteletben tartják mások tulajdonát, és kifizetik a tartozásaikat.

chekhovbrothers

4. Őszinték, és úgy rettegnek a hazugságtól, mint a tűztől. Akkor sem hazudnak, ha kis dolgokról van szó. Kéretlenül is rákényszerítik másokra a bizalmukat. Mások iránti tiszteletből gyakrabban hallgatnak, mint beszélgetnek.

5. Nem becsmérelik azért magukat, hogy mások együttérzését kivívják. Nem játszanak más emberek érzéseivel. Nem mondják azt, hogy alsórendű vagyok, mert az csak egy olcsó, közönséges, elavult hatáskeltés.

6. Hiúságnak nyoma sincs bennük. Nem érdekli őket a pompa/csillogás, ami a hírességeket körülveszi. Az igazi tehetségek nem akarnak kitűnni a tömegből. Krilovra hivatkozva azt írja, az üres hordó is hangosabban szól, mint a teli.

7. Tehetségüket tiszteletben tartják. Ennek érdekében mindent feláldoznak, a pihenést, a nőket, a bort, a hiúságot. Büszkék a tehetségükre, és különben is igényesek.

8. Fejlesztik az esztétikai érzéküket, a szépérzéküket. Nem tudnak ruhában aludni, zavarják a repedések a falon, ha rossz levegőt szívnak, ha koszos padlón sétálnak, és az ételüket olajos kályhán készítik. Visszafogják a szexuális ösztöneiket, önmegtartóztató életet élnek.  Nem isznak vodkát a nap minden órájában, nem szaglásznak a szekrényben, mivel nem disznók. Csak alkalmanként fogyasztanak alkoholt, mert tudják: ép testben ép lélek.

Comments

comments