Egyre populistább lesz Klaus Johannis?

Nem tudom, hogy hányan láttátok – valószínűleg volt, aki igen, tekintve, hogy a Facebook videószámlálója 1 és fél millió feletti nézettséget mutat – a videót Klaus Johannis-szal, ahogy megindul karácsony napján, és pár olyan fiatalnak oszt tableteket, akiknek a szülei külföldön tartózkodnak.

Persze, mindezt a szétszakadt családok tagjainak kapcsolattartása céljából, mint ezt a videóban el is mondja az amúgy szokásosan esetlen államelnökünk.

Amellett, hogy a gesztust értékelendőnek is érezhetnénk, hisz az államelnök leereszkedik olümposzi magasságából, és figyel “alattvalóira”, a kedveseire – dragii meinek szokott minket becézni -, de mégis van benne pár kizökkentő momentum.

Screenshot a videóból

Screenshot a videóból

Mert esetlenség ide vagy oda, az egész videó hangulata, a gyermekek kiszolgáltatott, de mégis őszinte öröme, Johannis leereszkedése, a szavai, és az is, hogy együttműködőkről beszél, akik ajánlották neki ezt a családot, amolyan ócska és mézes-mázas hangulatot kelt, mint a valamikori Surprize, surprize műsor a román köztévén. Annyi különbséggel, hogy Andreea Marin mégiscsak egy jobb “tündér” volt, és hogy neki nem kellett egyedül játszania a kíváncsiskodó műsorvezetőt és az esetlen kisegítőt is.

Ehhez a furcsa tánchoz – a populista politikus és a leereszkedő államférfi hangulatának határmezsgyéjén – sikerült további lépéseket illesztenie Johannisnak, aki a mindenkori román államelnökök jó szokásához híven máris elkezdte osztogatni a államfői kitüntetéseket.

Octav Bjoza és a legionárius kapcsolatai

December 22-én Johannis ugyanannak a díjnak ugyanazon fokozatát adta át (Románia csillaga, lovagi fokozat), mint amilyent a romániai politikum jó része Tőkés Lászlótól megvonni kívánt a “védhatalmi státus” kijelentése miatt. A Johannis által elsőnek kiosztott államelnöki kitüntetést Octav Bjoza, a Volt Romániai Politikai Foglyok Egyesületének (AFDPR) elnöke kapta. A kitüntetett személye kapcsán többen is elégedetlenségüket fejezték ki.

Bjozát húsz évesen, 1958-ban tartóztatták le, és több mint tizennégy börtönben senyvedett, valamint különböző kényszermunkatáborokban dolgozott amiatt, hogy pár társával Iasiban létrehozta a kommunista rendszert erőszakos úton eltávolítani kívánó “Fiatal Románok Gárdáját”.

Forrás: presidency.ro

Forrás: presidency.ro

Bjozával kapcsolatban a kitüntetést kifogásolók – többek között az antiszemitizmus elleni küzdelemért alapított központ közleménye szerint – azt találták problémásnak, hogy a volt politikai fogoly “egy olyan párttal jelenik meg gyakran a nyilvánosság előtt, amelyik a Legionárius Mozgalom nyílt támogatója, ahogy a neo-náci ideológiának is”.

Pontosabban egy 2009-es eseményről van szó, amikor Bjoza a következőket mondta egy megemlékezésen Barcarozsnyón (Râșnov), amit többek között a Mindent a Hazáért Párt (Partidul Totul Pentru Țară) is szervezett:

Nem vagyok legionárius, nem voltam és sajnos túl késő van már ahhoz, hogy lehessek. Azonban az volt a nagy szerencsém, hogy mikor 19 évesen börtönbe kerültem, néhány legionárius taníthatott. Ez egész életemre meghatározó volt. Tőlük tanultam meg, hogy semmit nem lehet csinálni erkölcs nélkül. Sem a családban, sem a gazdaságban, sem a politikában, sem az országban. (…)
Ugyancsak ők hívták fel a figyelmemet arra, hogy a román nemzetet árulók kísértik, nemzetárulók. És igazuk volt. És ezért a lelkemben és az eszemben őrzöm őket, ahány napot élni fogok. (…)

Annak ellenére, hogy a központ felhívja a figyelmet arra, hogy a kommunizmus bűneit szerintük is el kell ítélni, és ez teljesen normális egy választott részéről, szerintük Johannis túllépett egy határt azáltal, hogy egy olyan személyt tüntetett ki, aki nyíltan osztja a “fasiszta, antiszemita, politikai-vallásos szervezet, a legionáriusok elveit”. Éppen ezért a központ – írják – elvárta volna Johannistól, hogy határolódjon el a legionárius ideológiától és ítélje el annak az elveit, egy érzékeny határt vonva a kommunista-ellenes harc hőse és a legionárius elveket követő személy közé. A központ szerint az a mód, ahogyan Johannis eljárt, az új államfő populizmusáról tett tanúságot.

Bjoza válaszként a vádakra azt mondta, hogy mindenfajta szélsőségesség ellen van, valamint hogy “a börtönben mindannyian egyszerűen kommunizmus-ellenesek voltak”. Szerinte a legionáriusok sem csak rosszak, vagy jók, és megvédett pár legionáriust is, akikkel együtt raboskodott.

Bjoza tapasztalatból beszél, de mi van Johannisszal? Véletlenül választana embereket ki arra, hogy díjazza – kit tablettel, kit kitüntetéssel -, vagy egyszerűen csak populista, s minden alkalmat megragad arra – árnyalatok és érzékenységek nélkül -, hogy a kényelmes helyzetéből dobjon néhány elesettnek egy-egy reménysugarat, netán egy legtimizálással felérő kitüntetést, miközben egyre inkább ő a román politika új Zeusza?

Forrás: Deutsche Welle

Forrás: Deutsche Welle

Comments

comments