Egyesek a csíksomlyói pápalátogatást látják bele a harmadik fatimai titokba

A pápalátogatás közeledtével Csíkszeredában a rejtélyek rajongói előbányászták a vészjósló harmadik fatimai titkot és azt az egyházfő ottani látogatásra próbálták meg vonatkoztatni, kisebb rémületet keltve néhány hiszékenyebb városlakóban. 

Az említett titkokat az katolikus egyház álláspontja szerint Szűz Mária közölte három pásztorgyerekkel (Lúcia dos Santossal, Francisco és Jacinta Martóval)  a portugáliai Fátima kisvárosa közelében, még 1917-ben. Az összesen három titok tulajdonképpen jövendölés, amelyekből kettőt Lucia 1941-ben kiadott, amikor a Vatikán két, korábban meghalt látnoktársának a szentté avatási perét folytatta. A harmadik prófécia titokban maradt, és csak 2000-ben hozták nyilvánosságra.

Lúcia dos Santos (balra) az unokatestvéreivel, Francisco és Jacinta Martóval 1917-ben. Forrás: Ilustração Portuguesa

Az első titok a pokol látomása volt, a második titok pedig állítólag a második világháborút jósolta meg. A harmadik titok aggodalmakat keltő része pedig a következő:

“Egy igen nagy fényességben, ami Isten, láttunk ‘valami olyasmit, mintha tükör előtt vonultak volna emberek’, láttunk egy fehérbe öltözött püspököt ‘akiről úgy gondoltuk, ő a Szentatya’. Sok más püspök, pap, szerzetes és szerzetesnő ment föl egy meredek hegyre, melynek csúcsán nagy kereszt állt fatörzsekből, mintha hántolatlan paratölgy lett volna; a Szentatya, mielőtt odaért, egy félig lerombolt, félig düledező városon ment keresztül botladozó léptekkel, fájdalommal és aggodalommal telve imádkozott az út mentén heverő holtak lelkéért; fölérve a hegy tetejére, térdre borult a nagy kereszt lábánál, és egy csoport katona lőfegyverekkel és nyíllal tüzelve rá, megölte őt. Ugyanígy haltak meg egymás után csoportokban a püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők, különféle világi emberek, különböző társadalmi osztályokból és állásokból való férfiak és nők.”

A Nagy- és Kissomlyó közötti nyereg a Hármashalom oltárral

Vannak, akik a leírás alapján azt feltételezik, hogy meredek hegy, tetején a kereszttel, nem más, mint a pápalátogatás helyszíne, a Kissomlyó és Nagysomlyó közötti nyereg, ahová a pápa és más egyházi személyek igyekeznek fel, mint az elvárható lesz a júniusi eseményen. Igen ám, de a látomás szerint a pápa egy “egy félig lerombolt, félig düledező városon” megy keresztül, ami egyes vélemények szerint Csíkszeredára utal, ahol pedig “út mentén heverő holtak”-ról van szó, ráadásul a látomás szerint magát a Szentatyát és a hegyen lévőket is kivégzik. Mindezen szörnyűségek miatt azok, akik a pápalátogatást látják bele ebbe a jelenésbe, szeretnék, ha a pápa inkább messziről elkerülné a várost.

A hivatalos egyházi értelmezés szerint a látomás a 20. században “az ateista kommunizmus által üldözött keresztényekről”, a pápák által vezetett vég nélküli keresztútról, a pápa szenvedéséről szólt. Ugyanakkor a “fehér ruhás püspök”, akit a katonák megölnek, pedig maga II. János Pál volt, aki megmenekült a gyilkos merénylet után, mert Mária megoltalmazta. Később XVI. Benedek pápa úgy nyilatkozott, hogy a harmadik fatimai titok nem korlátozódik a II. János Pál pápa elleni merényletre, hanem az egész egyház szenvedéseit jelzi előre.

Comments

comments