Egy székelyföldi újság abban látja a humor forrását, hogy a nőket otthon megverik

Próbálok jóhiszemű lenni a Hargita Népében megjelent karikatúrával szemben, amely abból a nagyon súlyos társadalmi problémából meríti a humor forrását, amely egész Romániában, így Székelyföldön is jelen van. Azaz a családon belüli erőszakból. Pedig nők ezrei válnak nap mint nap áldozattá, akiknek helyzete csak tovább romlott a világjárvány alatt. A társadalmi problémára pedig továbbra sem sikerült megoldást találni.

Para Pista

Szeretném azt hinni, hogy az újságíró kollégák érzik a saját felelősségük súlyát abban, amikor a humor forrását a megvert nők ábrázolásában keresik. (Az esetek nagy többségében ugyanis a bántalmazott fél nő, az elkövető pedig férfi, akkor is ha léteznek férfi áldozatok és női agresszorok is.)

Feltételezem tudják, hogy az áldozatokon nem nevetni szokás. Pláne olyankor, amikor a szakmai körök (jogászok, ügyvédek, pszichológusok, szociális munkások, oktatók) álláspontja megegyezik abban, hogy a bántalmazások gyakorisága, az ellene való fellépés lehetősége szoros összefüggésben áll azzal is, ahogyan beszélünk róla.

Győzködöm magam, hogy a Hargita Népe nem az áldozatot kívánja hibáztatni, mert bízom abban, hogy a humoros és gúnyos műfaj, ha már foglalkozik egy ilyen kényes és sokakat érintő témával, akkor legfeljebb az erőszak elkövetőjéből, az agresszorból kíván gúnyt űzni. Mondván, ha kifigurázzák, talán magára ismer, talán tesz ellene, talán nem követi el többször. Hisz a karikatúra célja az ártatlan szórakoztatáson kívül lehet a kinevettetés, fenyegetés, figyelmeztetés és bírálat is.

Viszont akárhogy győzködőm magam, nem sikerül elhinnem, hogy ez a műfaja szerint humoros, gúnyos képi ábrázolás nem tévesztett célt. Az újság pedig ezáltal nem a főleg nőket sújtó erőszakos megnyilvánulásokat bagatellizálja, az áldozatokat szégyeníti meg a nyilvánosság előtt. Ami, talán mondanom sem kell, de nagyon elkeserítő. Nemcsak azért, mert a Hargita Népe egykor szebb napokat is megélt, de azért is, hogy ezt a hibát pont azok követik el, akik az információk közvetítésével, a tájékoztatással éppen a probléma csökkentéséhez kellene hozzájáruljanak.

Sajnálom, a nők megverését én nem tartom humorosnak, a Hargita Népével ellentétben semmilyen kontextusban nem tudok nevetni rajta. És szerintem nekik sem kellene…

Mi az erőszakos bántalmazó viselkedés?

Akkor jelenik meg, amikor az egyik ember a másik felett hatalmat akar szerezni, kontrollt szeretne gyakorolni, ezt a megszerzett hatalmat kívánja fenntartani, vagy meg akarja bosszulni, abban az esetben, ha ez nem sikerült, vagy elvesztette azt. A bántalmazás rendszeres jellegű cselekvéssorozat, mindig célirányos, mindent a hatalmi dominancia szolgálatába állít. Alá- és fölérendeltségi viszonyt jelent, amely mindig egyirányú, mindig ugyanaz a személy az elkövető és mindig ugyanaz az áldozat. A bántalmazás alapja a jogosultság-tudat: az a meggyőződés, hogy valaki birtokolhat egy másik embert, döntéseket hozhat a másik életére vonatkozóan. (Erről bővebben itt írtunk.)

Mondj nemet a családon belüli erőszakra!

Ha családon belüli erőszaktól szenvedsz vagy ismersz ilyen személyt, esetleg egy ilyen erőszakos eseménynek vagy a tanúja, akkor hívd a Nemi Esélyegyenlőségi Ügynökség által biztosított 0800.500.333-as ingyenes zöld számot, amely országszerte éjjel-nappal elérhető. A bántalmazott személyek és hozzátartozóik a kolozsvári önkormányzat által működtetett tanácsadóközpont munkatáraitól is segítséget kérhetnek a 0372799098-as telefonszámon, vagy személyesen, Kolozsváron a Zsigmond király/Maramureşului 1. szám alatt.

További információk:

 

Comments

comments