Ebben a kastélyban halt meg Leonardo da Vinci pont 500 évvel ezelőtt, igazi váó-élmény

Ötszáz éve annak, hogy Amboise-ban meghalt Leonardo da Vinci. Ott is van a sírja az egykori királyi kastély kápolnájában, nagyjából 400 méterre Clos Lucé-től, ahol élete utolsó három évét töltötte I. Ferenc (1494-1547) francia király meghívására. Manapság az egész épület és park neki állít emléket. S most, hogy a pontos évforduló napja van, gondoltam előveszem a kastélyban tavaly készült képeimet, s felidézem az emlékét. S ha már felidéztem, akkor gondoltam, meg is osztom. Valamivel többet, mint ahányat a Loire menti kastélyokról szóló fotóriportban.

 

 

Ha egyszer eljuttok Amboise-ba, akkor mindenképp nézzétek meg a kastélyt, és a benne található kiállítást. Az lehet, hogy távolról a királyi kastély szépen mutat, de a Loire mentén vannak nagyobbak és pompásabbak is, és Amboise-ban a Clos Lucé sokkal izgalmasabb.

Egyrészt vannak a hagyományos kiállítási dolgok a reneszánsz élet dolgaival, amit jól végig lehet nézni. Szép tárgyak, de nem féltétlen dobunk hátast tőlük.

 

 

 

 

 

 

Egy bizonyítékot is beszúrok, hogy ott térdepeltem a Clos Lucé kápolnájában, és fotóztam a telefonommal. A cikk képeit Balázsi Pál Előd készítette.

 

 

A dolgok akkor kezdenek izgalmasabbak lenni, amikor da Vinci munkásságát akarják bemutatni. Természetesen vannak másolatok is, a képen épp a Szent Anna harmadmagával és a Keresztelő Szent János című munkái láthatók. Mindkettő eredetije a Louvre-ban van.

 

 

Sőt, még ilyen mindenféle trükkös bemutatók is vannak a mesterről. Egyébként nem véletlen, hogy épp a Mona Lisa (egy másolata) látható mellette, hiszen a történészek szerint Leonardo da Vinci három kedvenc festményét is magával hozta Itáliából, amikor Amboise-ba költözött. A Mona Lisa mellett a már említett két képet.

 

 

Majd az épület földszintjén a különböző találmányait bemutató tárlat következik, természetesen makettel és animációval téve még érdekesebbé az egészet.

 

 

 

 

Az igazi váó-élmény mégis a kert, ahol természetesen szinte minden kapcsolódik Leonardóhoz. A kedvencem az volt, amikor a képein látható növényeknek az “eredetijét” mutatják a kertben, erről most nincs képem, ezt az élményt meghagyom magamnak. A kert az a hely, ahol technikailag is megtapasztalhatod, hogy miként érdemes ezt a múzeumosdit csinálni.

 

 

 

 

 

A végére még egy Insta-poszt arról, hogy még az ilyen részletekre is milyen gondosan figyelnek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#kijárat #kastély #leonardodavinci #chateauduclosluce #exit #amboise

Gál László (@vilagbeka) által megosztott bejegyzés,

Leonardo halálának 500. évfordulójára egyébként Budapesten van, Párizsban pedig lesz kiállítás. A budapesti interaktív kiállításon (A honlapja itt érhető el) 60 találmányának a makettje látható, illetve a két leghíresebb festményébe, a Mona Lisába és Az utolsó vacsorába VR szemüvegek segítségével be is lehet lépni. A kiállítástól az Index kritikusa nem feltétlen volt elragadtatva, tehát lehet, hogy érdemes fenntartásokkal kezelni. A párizsi ősszel megnyíló nagyszabású kiállításról pedig az volt a legutóbbi hír, hogy kizárólag előzetes időpontfoglalással lesz látogatható.

Comments

comments