Megjelent a “betlehemi csillag” az égen (és a Facebookon)

Biztos láttátok már, ha máshol nem, hát a Facebookon, hogy a hétfő este megjelent a “betlehemi csillag” az égen, ami tulajdonképpen a Jupiter és a Szaturnusz együttállását jelenti. Szóval ehhez az igazán különleges évhez jött még egy kis plusz, ami így karácsony felé hátha reményt ad az embereknek, ha a vakcinában talán nem hisznek.

A Jupiter-Szaturnusz együttállás egyébként nem olyan ritka, körülbelül 20 évente közelítenek egymáshoz, de 1623 óta az első alkalom, hogy a két gázóriás ilyen közel kerül egymáshoz az éjszakai égbolton (azt remélem, nem kell magyarázni, hogy a valóságban nem kerültek ennyire közel egymáshoz). Az még ritkább, hogy ez a jelenség szinte mindenki számára látható a Földről sötétedés után. (Ebben az esetben áll a sokat emlegetett közel 800 év, amióta nem volt ilyen égi jelenségre példa.)

Egy hivatalos NASA fotót teszek be először, ez még nem tegnap este, hanem december 17-én készült, amikor még csak közelítettek egymáshoz.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NASA (@nasa) által megosztott bejegyzés

Volt olyan amerikai obszervatórium, amely élőben közvetítette a nem mindennapi eseményt.

Akinek nincs kedve végignézi egy több órás közvetítést, annak beágyazom a FOX négy perces összefoglalóját a lényegről.

És beágyazok egy képet a Getty Imagesről is. Az Egyesült Államokban készült a fotó.

Embed from Getty Images

A következő kép már közelebb készült hozzánk. A remek Fodor István készítette a Hargitán.

Tulajdonképpen ez látszott. Kinagyítva megfigyelhető a Jupiter a 4 holdjával és a Szaturnusz. Az előtérben egy hargitai fenyő ágai látszanak. Ez csak egy nem túl nagy objektívvel…

Közzétette: Fodor István – 2020. december 21., hétfő

 

Az Erdélyi Csillagászat Facebook csoportban egyébként több remek kép is látható, sajnos onnan nem tudok beágyazni.

Arról, hogy miért pont a Jupiter-Szaturnusz együttállása lehet a “betlehemi csillag” itt van egy szuper összefoglaló, igaz, hogy 2005-ös, de több, mint 2000 év távlatából másfél évtized igazán semmiség, és azóta sem veszített semmit az aktualitásából. A cikk szerint az a két bolygónak egy még ritkább, úgynevezett háromszori együttállása volt a Halak csillagképben (a zsidók számára a Messiás), ezért is tudtak a keleti bölcsek a csillag nyomán eljutni Betlehembe. Ennél jobban nem megyek bele ebbe a témába, mert annyira nem értek hozzá, inkább olvassátok el a cikket.

Comments

comments