Bátran pocsék és bátran remek – két új reklám a virálisból

Nem nehéz megmondani, mitől jó egy reklám. Nevezetesen attól, hogy elad. Azt sem nehéz összerakni, mitől nagyszerű egy reklám. Valahogy úgy fogalmaznám meg, hogy egy reklám attól nagyszerű, hogy műalkotássá válik: vagyis, tömören felmutat valami olyat, amihez jó szem kellett, hogy valaki észrevegye és jó eszközbeli tudás ahhoz, hogy nekünk is megmutassa.

Ezért gondolom azt, a bizonyos fennforgásnak örvendő brüsszeli DDB reklámja egy nagy nagy butaság. A reklám egy klasszikus zenei fesztivált promotál.

Miért blöff, ez a reklám? Mert nem releváns semmilyen klasszikus zenei vonatkozásban. Ha fűnyírógépek ütemes hangja lenne a zenesáv, ugyanennyire lenne jó fűnyíró reklám, sőt, azt hiszem, fűnyíró reklámnak jobban passzolna. A probléma az, hogy nem tiszta, mi a reklám célja. Ha a komolyzene promóciója, akkor az azért nem müxik, mert ezek a csajok inkább blokkolják a zenei élményt, mint felerősítenék. A komolyzenét ritkán hallgatod csak úgy, mellékesen. Hogy mellékesen jól essen, előtte neki kell ülni, nem mellékesen.

Van itt rögtön egy jó komolyzenét promováló kampány is, a BBDO Tokyo gyártotta a helyi filharmóniának. Segít eszközesíteni, konkrétba levinni azt a nagyon absztrakt kódrendszert, ami a termék leglényege.

Ha a reklám célja egy európai fesztivál promóciója, akkor pedig megint nem igazán értem. Vannak remek, szellemes és hatásos komoly zenét promováló kampányok, de azt egyik kampány sem kerüli meg, hogy ez a zene komplex, bizonyos dekódolási tudást igénylő műfaj. Ez valahol a komolyzene lényege, kicsit meg kell tanuld, hogy élvezni tudd. A komolyzene érték, és pont ez az a vonatkozás, amit így, vagy úgy kommunikálni kell. Itt egy másik remek, témába vágó kampány a Havas Worldwide Amsterdam-tól.

A tárgyalt reklám hangsávja Dvořák 9-ik szimfóniájának záró tételének negyedére lecsökkentett verziója. Tény, hogy az így nyert eredmény felfogható orgazmatórikus ívű valaminek is. De ettől még olcsó és ostoba.

Nem vág szervesen ide, de lábjegyzetben hozható egy másik friss kampány: a VH1 reklámja, a Del Campo Saatchi & Saatchi bugyraiból. Remek, cool, szervesen kapcsolódik a brandhez és tele van történettel. Legalább annyira bátor, mint a fenékrázós Dvořák, és az, ahogy az egész le van véve a vágóprogramról, igazi mestermunkává avanzsálja. Íme:

Comments

comments