Az UEFA is elkövette a klasszikus Budapest/Bukarest bakit

Amikor már azt hitted, hogy nem lehet fokozni, mert a Bukarest és Budapest nevének az összekeverése már annyira elcsépelt, közhelyes, hogy senki nem képes újra összetéveszteni, akkor ma szembejön ez:

Az EURO 2020 Twitter-oldalán már nincs ott poszt, nyilván törölték, de többen is állítják, hogy nem átverés, sőt, már képernyőfotók is keringenek a bakiról.

Bukarest és Budapest összetévesztésének hosszú története van. Az első igazán legendás eset Michael Jackson nevéhez köthető, aki az 1992-es fellépés alkalmával a bukaresti parlament erélyéről mondta: “it’s great to be here in Budapest!” Ez akkor még inkább vicces volt, nem verte ki nagyon a biztosítékot, mégis Michael Jackson lépett fel, aki állítólag ez egyik legjobb koncertjét adta Bukarestben.

Már nem volt annyira vicces a baki, amikor Lenny Kravitz állítólag úgy tartott 15 ezer ember előtt koncertet 2008-ban, hogy azt hitte, Budapesten van. Majd lehetne folytatni a sort a Metallicával, amelynek az egyik alapítója, James Hetfield “Jó estét Budapest!”-tel üdvözölte közönségét annak ellenére, hogy nem először járt Romániában. Előfordult ez az Iron Maidennel is, akik 1995-ben mondta Bukarestben, hogy “Hello Budapest!”, illetve Ozzy Osbourne-nal is. Ők is azt mondták, hogy Budapesten vannak, miközben Bukarestben koncerteztek.

A tévesztés valószínűleg az Atletico Bilbao mintegy 400 szurkolójának volt a legfájdalmasabb, akik Budapestre utaztak, hogy szurkoljanak a csapatuknak a 2011/2012-es Európa-liga döntőjében, amiközben azt Bukarestben tartották. Ráadásul még csapatuk is kikapott 3-0-ra az Atlético de Madridtól.

A Bukarest-Budapest tévesztést egyébként nemzetközi toplistákon is jegyzik, a brit Sunday Times összeállítása szerint a világ leggyakrabban előforduló földrajzi tévedései között az ötödik helyet foglalja el. A lista szerint a leggyakrabban Mallorca sziget fővárosát, Palma de Mallorcát és a Kanári-szigetek Las Palmas nevű városát keverik össze.

A reklámjairól is nagyon híres Rom csoki 2013-ban kampányt is indított Bucharest Not Budapest névvel. A reklámban olyan emlékezetes esetekre hívják fel a figyelmet, amikor híres külföldiek Bukarestet összetévesztették Budapesttel. Az akkori háttéranyagunkból az is kiderül, hogy a leghíresebb romániai tévesztés egyébként Tamási Áron temetéséhez köthető, amikor a román vasúttársaság tévedésből a Zsíl-völgyi Lupénybe vitte az író koporsóját a Hargita megyei Farkaslaka helyett, mert románul mindkét településnek Lupeni a neve.

Comments

comments