Amikor pénzzel olcsóbb kitörölni, mint vécépapírral aug21

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztom

Amikor pénzzel olcsóbb kitörölni, mint vécépapírral

Annak apropóján, hogy a csőd szélén álló Venezuelában most levágnak 5 nullást a helyi pénznem végéről, a Világgazdasági Fórum szedett össze néhány fotót arról, hogy mennyit is ér az úgynevezett erős bolivár.

Az infláció júliusban – nem hivatalos adatok szerint – elérte a 83 ezer százalékot, ami csaknem a duplája a júniusi 46 ezer százaléknak. Hivatalos inflációs adatot évek óta nem közöl a venezuelai kormány. Az erős bolivár legnagyobb címlete a 100 000 volt, ami a fekete piacon kevesebb mint 3 amerikai centet ért. Egy csésze kávé több mint 2 millió úgynevezett erős bolivárba került. De mutatok akkor képeket, például egy egész csirkéről:

Ez a 2,4 kilogrammos csirke 14.600.000 bolivárba került a hétfői 5 nullás levágása előtt

Egy másik kép egy kiló paradicsom árát hasonlítja össze. A gazdasági szerkesztőnk kiszámolta, hogy ez nagyjából azt jelenti, hogy egy év alatt nálunk a tavaly még 3,5 lejért kapható paradicsom idén körülbelül 2.910 lej lenne.

1 kilogrammnyi paradicsom 5.000.000 bolivár volt augusztus 20. előtt

És a kedvencem, amiről a címet is kölcsönöztem. Jól látszik, hogy az a pénzkupac, amit egy tekercs vécépapírért kell fizetni, nagyobb mint maga a vécépapír. Szóval, igazából (szinte) mindegy is, hogy vécépapírt vagy pénzt használtunk.

A nullák levágása előtt egy tekercs vécépapírért 2.600.000 bolivárt kellett fizetni

Most a venezuelai helyzetről nem írok, mert azt két mondatban nem lehet összefoglalni, kövessétek inkább a Pénzcsinálókat, hogy rendbe tegyen gazdaságból.

Comments

comments